İçişleri Bakanlığı, CHP'li Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar ile 2020'de MHP'den istifa eden Aksaray Yenikent Belde Belediye Başkanı Mehmet Emin Yumuşak"ı görevden uzaklaştırdı.

İçişleri Bakanlığı, iki belediye başkanını görevden uzaklaştırdı
Menderes Belediye Baskını Mustafa Kayalar (sağda) Yenikent Belde Belediye Başkanı Mehmet Emin Yumuşak

İçişleri Bakanlığı, yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve adli kontrolle serbest bırakılan İzmir'in Menderes ilçesi Belediye Başkanı Mustafa Kayalar ile haksız kazanç elde ettiği ve kamuyu zarara uğrattığı ileri sürülen Aksaray'ın Yenikent beldesinin bağımsız Belediye Başkanı Mehmet Emin Yumuşak'ı görevden uzaklaştırdı.

Menderes Belediyesindeki rüşvet ve yolsuzluk iddiaları üzerine Mülkiye Teftiş Kurulunca inceleme yapıldı, Menderes Cumhuriyet Başsavcılığınca da soruşturma yürütüldü.

GEÇİCİ OLARAK GÖREVDEN ALINDILAR

Mülkiye Teftiş Kurulu, yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve dün çıkarıldıkları hakimlikçe adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Menderes Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Kayalar ile aynı partili Belediye Meclis Üyesi Ertanç Güleç'in, "tanıkların ve ifade sahiplerinin baskı altına alınmaması, suç delillerinin yok edilmesinin, karartılmasının ya da değiştirilmesinin önüne geçilebilmesi, yapılacak ön inceleme ve soruşturmanın selameti" gerekçesiyle görevden uzaklaştırılmasını talep etti.

Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı, Kayalar ile Güleç'i geçici olarak görevden uzaklaştırdı.

YUMUŞAK 2020'DE MHP'DEN İSTİFA ETMİŞTİ

Ayrıca Mülkiye Teftiş Kurulu, haksız kazanç elde ettiği ve belediyeyi zarara uğrattığı gerekçeleriyle hakkında dava ve soruşturma bulunan Aksaray'ın Yenikent beldesinin bağımsız Belediye Başkanı Mehmet Emin Yumuşak'ın da görevden uzaklaştırılmasını istedi.

Bakanlık, Yumuşak'ın da geçici olarak görevden uzaklaştırılmasına karar verdi. MHP'den 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Yenikent Belediye Başkanlığına seçilen Mehmet Emin Yumuşak 2020 yılında istifa etmişti.

MENDERES BELEDİYE BAŞKANI KAYALAR: GEREKÇESİNİ BİLMİYORUM

İzmir'in Menderes ilçesinde belediye ihalelerine yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınıp adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Menderes Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Kayalar İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılmasıyla ilgili ANKA'ya konuştu. Kararın kendisine ulaştığını belirten Kayalar, "Sadece 'Görevden uzaklaştırılmıştır' diye yazıyor. Gerekçesini bilmiyorum. Söyleyeceklerim bu kadar" dedi.

BELEDİYE MECLİSİ 10 GÜN İÇİNDE TOPLANACAK

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun belediye başkanlığının boşalması halinde yapılacak işlemler başlıklı 45. maddesine göre İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger'in belediye meclisini 10 gün içinde toplaması gerekiyor. Buna göre başkanın seçim dönemini aşacak şekilde ceza alması halinde bir başkan, görevden uzaklaştırılması, tutuklanması veya seçim dönemini aşmayacak şekilde ceza alması halinde ise başkanvekili seçilecek. Menderes Belediye Meclisi'nde görevden uzaklaştırılan Kayalar ve Güleç'in dışında 15 CHP'li üye, 8 AKP'li ve 1 MHP'li üye bulunuyor.

AA-ANKA