İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, 15 Temmuz Darbe Girişimi sırasında, 11’i kalaşnikof, 3’ü de G3 olmak üzere devlete ait toplamda 24 silahın kaybolduğunu açıkladı. Çataklı, bu silahların, ‘halka karşı kullanılmak üzere darbeciler tarafından depolardan gasp edildiğini’ söyledi.

İçişleri Bakanlığı’ndan iddialara yanıt: 24 silah kayboldu

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, Fetullahçı yapının (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sonrası kayıp olduğu iddia edilen silahlarla ilgili açıklama yaptı.

“20 Tugayı donatacak silah kayıp” iddiasının doğru olmadığını savunan Çataklı, "Söz konusu dönemde İçişleri Bakanlığı bünyesinde bağlı kurumlardan Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı envanterinde bulunan silahlardan, mezkur haberlerde iddia edilen miktarlarda bir sayısal eksiklik, kesinlikle söz konusu değildir" dedi.

7 MAKİNELİ TABANCA, 3 G3, 11 KALAŞNİKOF…

“Jandarma Genel Komutanlığı envanterinde kayıtlı (7) adet MP5 Makineli Tabanca, 15 Temmuz 2016 gecesi halka karşı kullanılmak üzere darbeciler tarafından depolardan gasp edilmiş, çatışmalarda kaybolduğu anlaşılmıştır. Bugüne kadar kayıp silahların bulunması mümkün olmamıştır” diyen Çataklı, Ankara Emniyet Müdürlüğü saldırı sonucunda da bazı silahların kaybolduğunu belirtti.

Çataklı, “Ankara Emniyet Müdürlüğü envanterine kayıtlı (3) adet G3 Piyade Tüfeği, (11) adet Kalaşnikof Tüfek, (1) adet MP5 Makineli Tabanca, (1) adet kuru sıkı tabanca olmak üzere toplam (16) silah kaybı tespit edilmiş, ayrıca İstanbul’daki olaylar sırasında, İstanbul Emniyet Müdürlüğü envanterine kayıtlı (1) MP5 Makineli tabanca kaybolmuştur” açıklamasını yaptı.

“FAALİYET RAPORU’UNDAKİ SAYININ 15 TEMMUZ İLE İLGİSİ YOK”

İçişleri Bakanlığı’nın 2017 yılındaki Faaliyet Raporu’ndaki kayıp silahlarla ilgili bölüme de değinen Çataklı, raporda belirtilen sayı için, “Sivil vatandaşlarımızın kaybettikleri silahları da içeren 1944’ten 2017’nin sonuna kadarki 73 yıllık toplam sayıdır. Bu rakamın 15 Temmuz ile hiçbir ilgisi yoktur" dedi. Çataklı bunun dışında kayıp silah olmadığını ileri sürdü.

PEKER’İN İDDİALARIYLA YENİDEN GÜNDEM OLDU

Suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddialarının ardından kayıp silahlar konusu yeniden gündem olmuştu.

Peker’in, Ağustos 2016’da İstanbul Esenyurt’tan yola çıkan silahları getiren araçta AKP Gençlik Kolları Başkanı Abdülsebur Soğanlı ile 15 Temmuz gazisi ve İçişleri Bakanlığı mensubu Ahmet Onay’ın da bulunduğunu iddia ederek, bu silahların devletin envanterine kayıtlı olmadığını dile getirmişti.

Peker, silahların İstanbul Balat’ta şu an AKP İstanbul Gençlik Kolları Başkanı olan Osman Tomakin'e teslim edildiğini öne sürmüştü.