İçişleri Bakanlığı tarafından polis ve bekçilerin yetkilerinin karşılaştırıldığı bir tablo yayınlandı

İçişleri Bakanlığı, polis ve bekçilerin yetki ayrımını yayınladı

Koronavirüs salgını nedeniyle 48 gün kapalı kalan TBMM’nin 2 Haziran’daki yeniden açılışının ilk gündemi, bekçilerin yetkilerinin artırılması olmuştu. Tüm dünyada George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinin ardından, polis şiddetine karşı tepkiler yükselirken ve geçtiğimiz haftalarda ülkemizdeki polis ve bekçi kaynaklı şiddetin artış göstermesine karşı sesler yükselirken, TBMM’nin ilk gündeminin bu olması, büyük bir tepkiyle karşılaşmıştı.

Yaşanan bu gelişmelerin ardından İçişleri Bakanlığı, polis ve bekçilerin yetkilerinin karşılaştırıldığı bir tablo yayınladı.

Yayınlanan tabloda polis ve bekçilerin yetkileri, önleyici ve adli yetkiler alt başlıklarında karşılaştırıldı.

Önleyici yetkiler kapsamında polis ve bekçilerin durdurma yetkisi, kimlik yetkisi ve kontrol yetkisi olduğu ancak önleme arama yetkisi, denetim yapma yetkisi ve istihbarat toplama yetkisinin yalnızca polislerde olduğu kaydedildi.

Adli yetkiler kapsamında ise polis ve bekçilerin yoklama ve muhafaza altına alma yetkisi, zor kullanma yetkisi, silah kullanma yetkisi, suça el koyma yetkisi, bilgi alma yetkisinin bulunduğu ancak bilgi/ifade alma yetkisi, adli arama ve el koyma yetkisi, olay yeri inceleme yapma yetkisi, parmak izi ve fotoğraf alma yetkisi, gözaltına alma yetkisi, kişilerin ikametgah ve iş adreslerinden ayrılmamalarını isteme yetkisi, teşhis yaptırma yetkisi, yer gösterme yaptırma yetkisinin yalnıza polislerde olduğu ifade edildi.

icisleri-bakanligi-polis-ve-bekcilerin-yetki-ayrimini-yayinladi-740202-1.