Pandemi toplumsal yaşama müdahalenin aparatına dönüştürüldü. Tam kapanmada içki satışı da komik bahanelerle yasaklandı. Yasağın altında laikliğe ve seküler yaşama duyulan öfke yatıyor.

İçki yasağının hedefi toplumsal yaşam

Berkay SAĞOL

Tam kapanmaya gidilecek 29 Nisan ile 17 Mayıs tarihleri arasında içki satışının yapılmayacağı açıklandı. İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgede tekel bayilerine ve içki satışına ilişkin özel bir madde bulunmasa da yasak birçok kaynak tarafından doğrulandı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise tekellere ilişkin “İstisnada yer almıyor ve kapalı. Bu açıdan hem bir muafiyet yok hem de soru işareti de söz konusu değil” diye konuştu.

Bu karar sayıları 150 bini aşan Tekel esnafını düşündürüyor. Konuya ilişkin BirGün’e konuşan Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş’a göre, üç haftalık içki satışı yasağının nedeni pandemi tedbirleri değil, ideolojik” dedi. İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı da yasakla birlikte TEKEL bayileri ile küçük esnafı zor günler beklediği söyledi. Bağcı, “Biz Oda olarak hiç olmazsa tekel bayilerin ramazan ayı sonrası bayramda açabilmeleri için gerekli başvuruları yapacağız” ifadelerini kullandı.


KENDİ YAŞAM TARZINI DAYATIYOR

Salgınla mücadele bahanesi toplumsal yaşama yönelik gerici müdahalenin bir aparatına dönüştü. Toplumu gericileştirmeye, baskı altına almaya çalışan iktidar hiçbir fırsatı kaçırmıyor. Saray rejimi ülkeyi genelgeler üzerinden keyfi uygulamalarla yönetirken tabandaki dar kesimlerin yaşam şekli, toplumun bütününe dayatılıyor. Sokağa çıkma kısıtlamalarında alkol satışı komik bahanelerle yasaklanıyor. Bu yasak, salgın önlemi olarak meşrulaştırılmaya çalışılırken iktidar, Ayasofya’nın ibadete açılmasından tarikat cenazelerine, kendi gündemlerini içeren hiçbir şeyi sınırlandırmıyor. Alkollü içki yasağının altında ise laikliğe ve seküler kesimlere duyulan öfke yatıyor.

Hükümetin salgın sürecinde ortaya koyduğu benzer bazı icraatlar şöyle:

CAMİLER AÇIK: Tam kapanma süresince camiler ibadete açık olacak.

KURAN KURSLARINDA NORMALLEŞME: MEB, salgın sebebiyle yüz yüze eğitimi sonlandırırken Diyanet İşleri Başkanlığı gönderdiği bir yazıyla 15 Haziran 2020 itibarıyla kuran kurslarının açılacağını, zorunlu olmadığı takdirde izin kullandırılmayacağını açıkladı.

AYASOFYA’DA CUMA: Ayasofya’nın camiye çevrilmesinin hemen ardından salgın önlemleri umursanmadan kalabalık bir kitleyle cuma namazı kılındı.

LEBALEB CENAZELER: En son bir hafta önce Nur cemaati lideri Hüsnü Bayramoğlu’nun cenazesi, salgın önlemleri umursanmadan tıklım tıkış gerçekleştirildi. Cenaze namazında izdiham oldu. İçişleri Bakanı ve İstanbul valisi de cenazeye katılanlar arasında yer aldı.