Krizdeki Kuzey Kıbrıs’ta içki ve elektrik zammında indirim talebi hükümeti düşürdü. Başbakan Sucuoğlu’nun zammın geri alınması talebi Maliye bakanına takılmıştı.

İçki zammı Kuzey Kıbrıs’ta hükümeti düşürdü: "Kriz tek adam rejimi getirebilir"

Umut SERDAROĞLU

Kuzey Kıbrıs’ta 23 Ocak’taki erken seçimin ardından kurulan sağcı koalisyon hükümeti düştü. Faiz Sucuoğlu başkanlığındaki Ulusal Birlik Partisi, Demokrat Parti ve Yeniden Doğuş Partisi’nden oluşan koalisyonun hükümetinin istifası Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından kabul edildi.

İstifanın perde arkasında Ulusal Birlik Partili Başbakan Sucuoğlu ile kabine üyeleri arasındaki zam gerilimi olduğu ileri sürüldü. Ekonomik krizle boğuşan adada Sucuoğlu’nun elektrik faturalarıyla içkiye gelen zammı indirmeye çalışması Maliye Bakanı Sunat Altun ile arasında krize yol açmıştı. Başbakan Sucuoğlu’nun Ankara ile arasının iyi olmamasının da istifayı tetiklediği ileri sürüldü.

'ANKARA’YA YAKINLIK DA KURTARMADI'

Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Genel Sekreteri Murat Kanatlı, AKP’ye yakınlığıyla bilinen bazı hükümet partisi milletvekillerinin muhalefet gibi davranmaya başladığını, Sucuoğlu’nun çalışmalarını kilitlediklerini söyledi.

İçki zammının siyasi krizi arttırdığını söyleyen Kanatlı, “Elektrik krizine yönelik fon oluşturabilmek için içkiye zam yaptıklarını söylediler. Ancak bu alkol karşıtlığıyla ilişkilendirildi. Başbakan tepkilerin ardından alkol zammını tekrar değerlendireceklerini söyledi ancak Bakan Sunat Atun buna karşı çıkarak değerlendirmeyi dahi kabul etmedi” ifadelerini kullandı.

Kanatlı sürtüşmenin istifayı getirdiğini kaydederek şu ifadeleri kullandı: “Sucuoğlu, Maliye Bakanı Atun’un bakanlık görevinden alınmasını istedi. Eğer kabine talebini yerine getirmezse istifa edeceğini açıkladı. Başbakanın talebini yerine getirilmedi, hükümet düştü.”

'AKP, KUZEY KIBRIS'TA TÜRKİYE REJİMİ İÇİN ÇALIŞIYOR'

Hem ekonomik hem de siyasi krizin başkanlık sistemini Kıbrıs’a getirebileceğini söyleyen Kanatlı, AKP’nin Kuzey Kıbrıs’ta da Türkiye gibi tek adam rejiminin getirilmesi için çalıştığını, yaşanan krizin Kıbrıs’ta başkanlık sistemi için referanduma gidilmesine yol açabileceğini iddia etti.

Erdoğan’ın 20 Temmuz 2021’deki ziyaretinde başkanlık sistemin işaret ettiğini söyleyen Kanatlı sözlerine şöyle devam etti: “Erdoğan, Kıbrıs’a ziyaretinde müjde olarak yeni bir Cumhurbaşkanlığı külliyesi yapılacağını söyledi. Yapılması planlanan külliye ise Meclis binasından çok daha büyük. Ancak Kıbrıs’ta her şey Meclis’te döner, Cumhurbaşkanı’nın yetkileri belli. Bize göre Erdoğan külliye müjdesi verirken aslında Türk tipi bir siyasetin de ‘müjdesini’ verdi.”

Son olarak Kıbrıs halkının çoğunlukla anayasa değişikliğine karşı çıktığını söyleyen Kanatlı “Ancak başkanlık sistemi için referandum gerçekleşirse hayır derler mi emin değilim. Son 4-5 yılda Kıbrıs’taki nüfus yapısı çok değişti ve bu bir etki yaratabilir” dedi.