İçki zamları kafe ve bar esnafını da etkiledi. Zam sonrası işlerinin bıçak gibi kesildiğini belirten esnaf, “Bu şekilde devam ederse biz de çalışan sayımızı azaltmayı düşünüyoruz" diyerek tepki gösterdi

İçkiye gelen zam işletmeleri vurdu

Alkolden alınan Özel Tüketim Vergisi’ndeki (ÖTV) yüzde 47'lik artışın ardından alkollü içkilere gelen zam, kafe ve bar işletmecisi esnafı kötü etkiledi.
Elektrik ve doğalgaz zamları ile birlikte maliyetlerinin iyice arttığını ve bunu mecburen fiyatlara yansıttıklarını söyleyen İzmir'deki esnaf, "Zammın miktarı yıkıcı boyutta oldu. Zam yapıldığı günden sonra işlerimiz yüzde 75 düştü. Alkoldeki yüksek verginin etkisi kaçak veya sahte alkol tüketimini ciddi oranda artıracak" ifadelerini kullandı.


İzmir'de eğlence sektörünün en önemli merkezlerinden Alsancak'ta kafe bar işletmecileri sıkıntılı günler geçiriyor.

Pandemi sürecinde uzun süre mekanları kapalı olan esnaf, şimdi de alkol ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi'ne (ÖTV) yapılan yüzde 47'lik zamla bir kez daha darbe yedi. İşletmecilik yapan üç esnaf son zamla işllerinin nasıl etkilendiğini anlattı. Üç esnaf da işlerinin yılbaşına göre azaldığına dikkat çekti.

ÇALIŞANLARA VERİLEN ZAM BU AYDAN ERİDİ

Alsancak'ta 35 yıllık işletmeci olan Hami Torcu, ÖTV'ye gelen zammın alkol firmaları tarafından aynı oranda ürüne yansıtılmasına tepki göstererek şöyle konuştu:

"Biz de gelen zam oranında fiyatları yükselttik. Çünkü maliyetler çok yükseldi. Enerji bizim için ciddi olay. Doğalgaz, elektrik fiyatları bu kadar çılgın şekilde artınca biz de kazancımızdan fedakarlık ederek yüzde 50 civarında zam yaptık. Müşteriler tepkili ama yapabileceğimiz bir şey yok. Çalışanlara verilen zamların hepsi bir ay içerisinde eridi, gitti. Enflasyon sarmalının içinde yuvarlanıp gidiyoruz. Alkoldeki yüksek verginin etkisi kaçak veya sahte içki tüketimini ciddi oranda artıracak."

YAŞAM ŞEKLİNE MÜDAHALE KOKUSU VAR BU ZAMDA

Yaklaşık 9 yıldır işletmecilik yaptığını belirten Levent Kalındamar ise şunları söyledi:

"Pandemi çok ağır geçti. 18 ay kapalı kaldık, minimum destekler gördük. Hiçbir zam olumlu etki yaratmaz. Ancak bunun miktarı yıkıcı boyutta oldu. Yaşam şekline müdahale kokusu var bu zamda. Çığ gibi artan bir zam furyası var. Asgari ücret zammı bunları düzeltmeyecek. Vergiler çok yükseltildi. İşlerimiz ocak ayı itibariyle ciddi oranda azaldı. İnsanlar her şeyin farkında."

İŞTEN ÇIKARMALAR OLABİLİR

17 yıllık esnaf Cihan Cesim, alkol zammı sonrası işlerin yüzde 75 oranında düştüğünü belirterek, "Halen de düşüş devam ediyor. Beklemediğimiz bir şekilde olan bu zamlar bizi ve çalışanları da etkilemeye başladı. Bu şekilde devam ederse biz de çalışan kısmında azaltma yapmayı düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
İŞLERİMİZ
YARI YARIYA AZALDI
Bir diğer esnaf Caner Ünlüer de şöyle konuştu:
"12 senedir bu sektördeyim. Bir senedir kendi işletmemdeyim. Pandemide hiçbir destek almadık neredeyse. Kendi kendimize, yakınlarımız sayesinde idare etmeye çalıştık. Zamlardan muzdaribiz. Sürekli vergi zamları geliyor. Arada biz sıkışıyoruz, müşteriye anlatamıyoruz durumu. Biz zammı yüzde 47 yansıtamadık fiyatlara. Çok büyük oranda etkiledi işlerimizi. Yılbaşından dolayı neredeyse yarı yarıya azaldı işlerimiz."

ANKA