AKP, Meclis İçtüzüğü konusunda muhalefetle ortak çalışma üzerine varılan mutabakatı ilk adımda bozdu. Muhalefetin sesini kısmayı amaçlayan İçtüzük teklifi, Yıldırım imzasıyla Meclis’e sunuldu

İçtüzük kurnazlığı!

HÜSEYİN ŞİMŞEK huseyinsimsek@birgun.net @simsekhuseyinn

AKP, TBMM İçtüzüğü’nde, 24 Haziran sonrası kurumsallaşan yeni sisteme uyum amaçlı teknik düzenlemeler yapmak üzere Meclis’te bulunan beş siyasi partinin vardığı uzlaşmayı ilk adımda bozdu.

AKP, CHP, HDP, İYİ Parti ve MHP’li milletvekillerinden oluşacak ve her partinin eşit temsil hakkı elde edeceği komisyonda tartışılması beklenen TBMM İçtüzüğü Teklifi, diğer parti grupları incelemelerini sürdürürken Binali Yıldırım imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunuldu. İçtüzük teklifinde uzlaşıya aykırı birçok hükmün bulunduğunu ifade eden CHP Grup Başkanvekilleri, AKP’yi fırsatçılıkla suçladı.

Grup Başkanvekilleri Özgür Özel, Engin Altay ve Engin Özkoç’un Meclis Bakanlığı’na yaptığı yazılı başvuruda, “Mutabakata aykırı bir biçimde Meclis Başkanlığı’na 31 maddelik bir İçtüzük teklifi sunuldu. Düzenleme, Anayasa değişikliğinin gerektirdiği teknik düzenlemeleri aşan maddeler içermektedir” ifadelerine yer verildi.

500 kelime sınırı
Yıldırım’ın imzası ile TBMM’ye sunulan İçtüzük Teklifi’nde, Başkanlık Divanı üye sayısı belirlenirken Meclis Başkanı’nın dışarıda tutulması, Meclis soruşturması önergelerinin yasama dönemi bittiğinde geçersiz sayılması ve Yüce Divan’da yargılanma imkanı bulunmasına karşın eski başbakanlar hakkında bu yolun kapatılması öngörüldü. CHP bu düzenlemelerin yanısıra, TBMM bütçe taslağının Genel Sekreter tarafından hazırlanması, süresi içinde cevaplandırılmayan yazılı soru önergeleri için başkanın ilgili bakanlara dikkat çekme yazısı göndermesi uygulamasına son verilmesi ve yazılı soru önergelerine 500 kelime kısıtlaması getirilmesine de itiraz etti.

‘Mutabakata aykırı’
Yıldırım’ın teklifinin geri çekilmesini ve uzlaşı ile yeni bir İçtüzük teklifinin hazırlanmasını isteyen CHP Grup Başkanvekilleri, “Yürütme temsilcilerinin komisyon ve Genel Kurul’da temsili, konuşması ile bütçe Kanun Teklifleri’nin görüşüldüğü oturumlara katılması gibi Anayasa değişikliğine aykırı bir takım düzenlemeler teklife eklenmiştir. Anayasa değişikliği teklifi halkoyuna sunulduğunda sözlü soru önergelerinin kaldırılmasına gerekçe olarak Bakanların TBMM’ye gelmeyeceği vurgulanmışken getirilen bu değişiklik teklifinin referanduma sunulan metnin ruhuna aykırı olduğu ortadadır. Bu metin, Anayasa’ya uyum amaçlı teknik düzenlemelerin boyutunu aşan, muhalefetin sesini kısmaya dönük ifadeler içeren ve mutabakata aykırı olan bir tekliftir” dedi.

HDP de tepkili
Meclis Başkanı Yıldırım’ın tutumuna HDP de tepki gösterdi. BirGün’e değerlendirmelerde bulunan HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, teknik değişiklik ihtiyacı ile muhalefetin sesini kısmaya gidecek düzenlemelerin bir arada yapılmasına izin vermeyeceklerini söyledi. İçtüzük teklifinin “aceleye getirilmek” istendiğini ifade eden Bilgen, “Acil çözüm arayanların muhalefete görevsizlik üzerine kurulu teklifle gelmemeleri gerekiyor” dedi.