İdam sahneli eğitime ceza talebi

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Koronavirüs salgını nedeniyle eğitime verilen zorunlu arada başlatılan uzaktan eğitim kapsamında çocuklara idam görüntülerinin izlettirilmesinde sorumluluğu olanların cezalandırılması için başvuruda bulunuldu. RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, RTÜK Başkanlığı’na yaptığı başvuruda, tartışmalara neden olan yayın için değerlendirme raporu düzenlenmesini ve Üst Kurul’un gündemine alınmasını istedi.

23 Mart’ta EBA TV aracılığıyla başlatılan uzaktan eğitim programında küçük yaştaki çocuklara Adnan Menderes’in idam sahnesinin yer aldığı animasyon filmi izlettirildi. Velilerin tepkisi üzerine bir açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bilgisinin olmadığını ve görüntüleri onaylamadığını söyledi.

Program paketinin MEB tarafından hazırlanmasının TRT’deki yetkililerin sorumluluğunu ortadan kaldırmayacağını belirten Üst Kurul Üyesi Taşcı, sorumluların cezalandırılmasını istedi. Taşcı, RTÜK Başkanlığı’na yaptığı başvuruda, “Animasyonun, her programın yayına verilmeden önce çok sıkı denetlendiği ve sırf bu iş için bünyesinde, ‘Yayın Denetleme ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı’ adı altında birimi bulunan TRT Kurumu tarafından idam-sahneli-egitime-ceza-talebi-706084-1.yayınlanması olayı daha vahim bir noktaya taşımaktadır” ifadelerine yer verdi.

GÖZLERİNİ KARARTMIŞLAR

Bakanlık içindeki bazı çevrelerin yurttaşların vergileriyle yayın yapan TRT ekranlarını kendi siyasi propagandalarına alet ettiğini savunan Taşcı, “Minicik çocukların ruhsal dünyasında oluşacak tahribatları bile görmezden gelecek kadar gözlerini karartmışlar” dedi. Taşcı, MEB’in kendi sorumlu kadroları için başlattığı soruşturmanın TRT’yi RTÜK yaptırımından kurtaramayacağına dikkat çekerek başvuru dilekçesinde şunları kaydetti: “TRT’nin sorumlu yayıncılık ilkesini ihlal etmiş olmasının görmezden gelinmesi demek suçun cezasızlığı sonucunu doğurur ki bunun da hukuk devletinde karşılığı yoktur. Bu nedenle söz konusu yayın için derhal değerlendirme raporu düzenlenerek Üst Kurul gündemine alınması hususunda gereğini arz ederim.”