Uzaktan eğitimin ilk günü, çok sayıda problemle geride kaldı. Öğrenciler, yoğunluk nedeniyle EBA’ya ulaşmakta güçlük yaşandı. Öğrencilere, idam görüntüleri ve kafa kesme sahneleri izletildi. TRT EBA TV’de, ders aralarında ilahi dinletisi yayımlandı

İdam ve kafa kesme görüntüleri, ilahiler, erişme sorunu: Eğitime uzak yayın

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Koronavirüs salgınından dolayı eğitime verilen zorunlu aranın ardından Milli Eğitim Bakanlığı dün uzaktan eğitime başladı. Tartışmalı ve sorunlu geçen ilk günde çok sayıda öğrenci, yoğunluk nedeniyle Eğitim Bilişim Ağı’na (EBA) erişimde sıkıntı yaşarken uzaktan eğitim, iktidarın propaganda aracı haline de getirildi. TRT EBA TV’de yayınlanan derslerden önce öğrencilere Adnan Menderes’in idam sahnesi ile Demokrat Parti belgeseli izletildi. İlkokul öğrencilerine Selahaddin Eyyubi belgeselinde kafa kesme sahneleri gösterildi. Lise öğrencileri için ise ders aralarında ilahi dinletildi.

BİREYSEL FARKLILIKLAR DİKKATE ALINMADI

Eğitim uzmanları, uzaktan eğitimdeki bazı derslerin içeriğinin de öğrenciler için uygun olmadığını ifade etti. Derslerin tüm öğrenciler aynı seviyede kabul edilerek başladığını savunan eğitim uzmanları, bireysel farkların ve geçmiş öğrenimlerin dikkate alınmadığını belirtti.

Eğitim uzmanları, derslerin içeriğini eleştirirken veliler de EBA TV’deki yayınların propaganda aracı haline getirilmesine tepki gösterdi.

Eğitim Uzmanı Ali Taştan, uzaktan eğitimin ideoloji dayatma aracı haline dönüştürüldüğünü söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Bu resmen aymazlıktır. İnsanların canıyla mücadele ettiği bir dönemde dahi böyle bir şey yapılması kabul edilemez. Böyle bir durumda çocuklara dinsel temelli şeyler dayatmak kimin aklına geldi? MEB, bu içerikleri hazırlayan kişiler hakkında derhal inceleme başlatmalı. Şu anki işimiz Adnan Menderes’in idamının çocuklara anlatılması değil. MEB, bu yaş gurubundaki çocuklara böyle görüntülerinin izletilmesinin sakıncalı olduğunu bilmiyor mu?”

Eğitim Sen Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Bozdoğan da uzaktan eğitimin ilk gününü, “MEB’in pek çok konuya uzak olduğunu bizlere gösterdi” şeklinde değerlendirdi. MEB’in bir siyasi partinin değil, kamunun kurumu olduğunun altını çizen Bozdoğan, şunları söyledi:

“Kamusal eğitim sorumluluğu olan bu kurumun, olağanüstü dönemde dahi ortaya koyduğu tutumu kabul etmemiz mümkün değildir. Ayrıca, dün yayınlanan ders videolarının tüm öğrencileri aynı seviyede kabul ederek hazırlanmış olması, videolardaki sunum yaklaşımının takibi ve sürekliliği sıkıntıya sokma ve ders içeriklerinin zorluk derecesinin yüksekliğinin öğrencilere başarısızlık hissi verme olasılığı vardır.”

TRT SUÇ İŞLEDİ

RTÜK Üst Kurulu Üyesi İlhan Taşçı, TRT EBA TV’nin ortaokul öğrencilerine Adnan Menderes’in idam görüntülerini izlettirmesinin suç olduğunu söyledi. Yayın nedeniyle TRT Genel Müdürü İbrahim Eren başta olmak üzere idam-ve-kafa-kesme-goruntuleri-ilahiler-erisme-sorunu-egitime-uzak-yayin-704909-1.tüm ilgililerin hukuken sorumlu olduğunu belirten Taşçı, şu açıklamayı yaptı: “TRT’nin çocukların sırf ders için ekran başına geçtiği ders yayını arasına propaganda iliştirilmesi RTÜK Yasası’nın 8’inci Maddesinin 2’nci fıkrasında tanımlanan suç ile de birebir örtüşmektedir. Bu yayının çocukların zihinsel gelişimine zarar vereceği açıktır. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin biran bile duraksamaya yer vermeden bu yayınla ilgili İzleme Dairesi’nin değerlendirme raporu hazırlaması talimatını vermelidir.”

ZİYA SELÇUK: DENETLEMEDİM, GÖRÜNTÜLERİ ONAYLAMIYORUM

Bu duruma tepki gösteren yurttaşlar sosyal medyadan tepki gösterdi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a tepki gösteren yurttaşlar Twitter'de #SelçukZiyaİstifa hashtagi açtı. Tepkilerin ardından açıklama yapan Selçuk "Bu yoğun süreçte üzülerek ifade ediyorum ki, görev dsağılımında kendilerine güvenerek denetleme ihtiyacı duymadığım ekibin hazırladığı etkinlik saati görüntülerini ben de onaylamıyorum ve çocuklara uygun olmadığını düşünüyorum. Gözden kaçırdığım bir kaç dakikalık bir görüntünün üzerine titrediğim sisteme verdiği zararı konuşuyor olmanın ne kadar rahatsız edici olduğunu anlatamam" dedi.