Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamının 50. yılı anısına dönemin çalkantılı yıllarını bütün boyutlarıyla ele alan“Türkiye’nin 68’i: Denizlere Çıkan Sokaklar”  kitabı, İBB Yayınları’ndan çıktı.

İdamların 50. Yılında “Türkiye’nin 68’i”:  “Denizlere Çıkan Sokaklar” raflardaki yerini aldı

31 yazar tarafından kaleme alınan makaleler ve bir söyleşi içeren kitap ile 12 Mart öncesi dönem; olaylarından kahramanlarına, kadınlarından mizahına, gündelik yaşamdan gençlik ve işçi eylemlerine kadar hemen her alanı içerecek şekilde hazırlandı.

Kitabın Genel Koordinatörlüğü’nü Rıdvan Akar, editörlüğünü ise Hülya Demir ve Doç. Dr. Hakan Koçak üstlendi.

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamlarının 50. yılında dönemin Türkiyesini farklı açılardan irdeleyen, gençlik ve işçi hareketlerini ele alan geniş çaplı bir araştırma/tarih kitabı olan “Türkiye’nin 68’i: Denizlere Çıkan Sokaklar” , İBB (İstanbul Büyükşehir Belediyesi) Yayınları tarafından basıldı.

Kitap, 12 Mart öncesi dönemi bütün boyutlarıyla ele alan ilk önemli monografi çalışması olmasıyla bir ilki gerçekleştirdi. Kitapta 31 yazar ve bir söyleşi ile gündelik yaşamdan bütün önemli tarihsel olaylara, Türkiye 68’inin isimli isimsiz kahramanlarından gençlik hareketlerine, kadınlarından sanata, işçi mücadelelerinden büyük eylemler ve toplumsal olaylara, akademiden dönemin ekonomisine, önemli tartışmalarından sağ ve İslamcı hareketin 68’e dönük yaklaşımına kadar hemen her alanda uzman, akademisyen ve süreci deneyimleyenlerin makalelerine yer verildi.

784 sayfalık içeriğiyle döneme ait çok önemli fotoğraflar, şiir, afiş ve illüstrasyonların da yer aldığı kitapta ayrıca 12 Mart 1971 öncesi dönemde Türkiye’de yaşanan büyük dönüşüm sürecinin sonraki yıllara etkisi de ele alındı.

68 Kuşağı’nı anlatan en kapsamlı eser

Proje Koordinatörü Rıdvan Akar, kitabın hazırlanma sürecinde idamlarının 50. Yılında Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’a bir saygı duruşu sorumluluğu ve heyecanı ile çalıştıklarını söyledi. Yaklaşık 8 ay süren titiz bir içerik belirleme, görsel arşiv taraması ile çalışmaların sürdüğünü vurgulayan Akar, ilk kez 1960-1973 dönemini bu kadar kapsamlı bir biçimde ele alan ansiklopedik bir eser hazırlandığına dikkati çekti.

Rıdvan Akar’ın koordinatörlüğünde hazırlanan kitap; Tül Akbal, İsmet Akça, Nazım Alpman, Gökhan Atılgan, Şükrü Aslan, Erdoğan Aydın, Zafer Aydın, Oya Baydar, Nihat Behram, Derya Bengi, İnci Beşpınar, Mehdi Beşpınar, Tanıl Bora, Faik Bulut, Tuncay Çelen, Aydın Çubukçu, Metin Çulhaoğlu, İlkay Demir, Mustafa Eren, Çimen Günay Erkol, Bora Gürdaş, Uluç Gürkan, Orhan Kahyaoğlu, Yıldırım Koç, Doğan Özgüden, Faruk Pekin, Vecdi Sayar, Feryal Saygılıgil, Mustafa Sönmez, Ergin Yıldızoğlu gibi dönemin gençlik liderlerinin, uzman araştırmacıların, yazarların ve tarihçilerin yazılarından oluşuyor.

Bugüne kadar hazırlanmış en kapsamlı eser olma özelliğiyle Türkiye’nin 68’i: Denizlere Çıkan Sokaklar, 1968 kuşağına bir saygı duruşu niteliğinde…

Türkiye’nin 68’i: Denizlere Çıkan Sokaklar, İstanbul Kitapçısı şubeleri, www.istanbulkitapcisi.com ve tüm kitapçılarda!

KÜNYE:

Kitabın Adı: Türkiye’nin 68’i: Denizlere Çıkan Sokaklar

Yazarlar: Rıdvan Akar, Tül Akbal, İsmet Akça, Nazım Alpman, Gökhan Atılgan, Şükrü Aslan, Erdoğan Aydın, Zafer Aydın, Oya Baydar, Nihat Behram, Derya Bengi, İnci Beşpınar, Mehdi Beşpınar, Tanıl Bora, Faik Bulut, Tuncay Çelen, Aydın Çubukçu, Metin Çulhaoğlu, İlkay Demir, Mustafa Eren, Çimen Günay Erkol, Bora Gürdaş, Uluç Gürkan, Orhan Kahyaoğlu, Yıldırım Koç, Doğan Özgüden, Faruk Pekin, Vecdi Sayar, Feryal Saygılıgil, Mustafa Sönmez, Ergin Yıldızoğlu

İBB Yayınlar Koordinatörü: Cengiz Özkarabekir

Yayın Yönetmeni: Ahmet Bozkurt

Proje Koordinatörü: Rıdvan Akar

Editörler: Hülya Demir, Hakan Koçak

Redaksiyon: Serpil Kurtay

Son Okuma: Bülent Ulus

Kapak Tasarımı: Geray Gençer

Sayfa Kimlik Konsepti ve Tasarımı:Faruk Güney

Sayfa Sayısı: 784

Ebat: 21,5x26 cm

Cilt: Sert Kapak

Baskı Yılı: 2022

Yayınevi: İBB Yayınları