İDD’den direnişteki işçilere destek

Yunus Emre Ceren

Kocaeli Gebze’de Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan Özer Elektrik işçilerinin direnişi sürüyor. İşçi Dayanışma Derneği (İDD) yöneticileri, dün işçilere dayanışma ziyaretinde bulundu. Ziyarette yaşadıklarını anlatan işçiler, şunları söyledi:

“Anayasal hakkımızı kullanarak sendikaya üye olduğumuz için 27 Temmuz’da, üstelik işten çıkarmanın yasak olduğu Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ilan edilmişken işten atıldık. Biz insani koşullarda çalışmak, elden verilen fazla mesai ve maaş farklarımızın SGK’ye bildirilmesi gibi temel haklarımız için uzun uğraşlar verdik. Her defasında bize ‘İşinize gelmiyorsa kapı orada’ dediler. Hiçbir sosyal hakkımız yoktu. Biz de Birleşik Metal-İş’e üye olduk; ama yetki tespiti başvurusunun yapıldığı gün bizi jandarmalar eşliğinde zorla işyerimizden çıkardılar. Bizi ‘hırsız, alkolik, emir dinlemez’ yakıştırmalarıyla 25’inci maddeden kapı önüne koydular.”


Önce sendikadan istifa etmeleri için kendilerine para teklif edildiğini, bunu kabul etmemeleri üzerine işten çıkarıldıklarını söyleyen işçiler, içerideki sendikalı arkadaşlarına da aileleri üzerinden baskı yapıldığını anlattı. İşçiler, haklarını alana dek direnmekten vazgeçmeyeceklerini duyurdu.
İDD yöneticileri ise işçilerin haklı mücadelesinin sonuna kadar yanında olduklarını ifade etti.