Avrupa Birliği yetkililerinin yaptırımlar sonucunda Rus oligarklarına ait el konulan varlıkları Ukrayna için kullanmayı değerlendirdiği belirtildi. Konuyla ilgili nihai karar ise henüz verilmedi.

İddia: AB, Rus oligarkların el konulan varlıklarını Ukrayna için kullanmayı planlıyor

Avrupa Birliği (AB) yetkilileri, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekatı dolayısıyla yaptırım uygulanan Rus oligarkların el konulan varlıklarını Ukrayna'nın savaş yaralarını sarmada kullanmayı değerlendiriyor.

Bloomberg'de yer alan habere göre, konuyla ilgili bilgi veren üç kaynak söz konusu tasarının henüz erken aşamada olduğunu bildirdi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Sözcüsü Eric Mamer, şu aşamada söz konusu varlıkların dondurulmuş olduğunu, başkanlığa bu yönde herhangi bir talep gelmediğini söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekatı sonrasında AB aralarında oligarkların da olduğu birçok Rus zengininin varlıklarına yönelik yaptırım kararı açıklamıştı. Birçok ülke süperyatlar, jetler ve gayrimenkuller gibi varlıklara el koydu. Sadece İtalya'da dondurulan varlıkların tutarı 780 milyon avroya ulaştı.

AB'DEN RUSYA'YA DÖRT YAPTIRIM PAKETİ

AB işgalden sonra birbirini takip eden dört yaptırım paketi açıklamıştı.

Dördüncü yaptırım paketi Rus ekonomisinin çeşitli sektörlerini, bazı kişi ve kuruluşları hedef alırken Rusya'nın "en çok kayrılan ülke" statüsü de askıya alındı.

AB'den yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın seçkinlere, ailelerine ve destekçilerine de baskı yapmaya devam edileceği, Rus devletinin ve seçkinlerinin yaptırımlardan kaçınmak için kripto varlıkları kullanmalarının engelleyeceği aktarılmıştı.

Lüks mallarının AB ülkelerinden Rusya'ya ihracatını yasaklanacağına dikkat çekilen açıklamada, demir-çelik sektöründeki önemli malların Rusya'dan ithalatını engelleneceği, Rusya'nın enerji sektörüne yeni yatırım yapılmasına yasak getirileceği belirtilmişti.

Son yaptırım paketi kapsamında, Rusya'ya 300 avrodan daha pahalı havyar, içecek, puro, elektronik cihaz, parfüm, çanta, palto, takım elbise, ayakkabı, gömlek, elmas, altın ve değerli taş gibi ürünlerin gönderilmesinin yasaklanması öngörülmüştü.

Aralarında Rus milyarder Roman Abramoviç'in de yer aldığı 15 kişi ve 9 şirketin AB yaptırım listesine eklenmesi, bu kişilerin mal varlıklarının dondurulması ve seyahat yasağı getirilmesi kararlaştırılmıştı.