Britanya’nın, ülkeye ‘yasa dışı’ yollarla gelen sığınmacıları üçüncü bir ülkeye göndermeyi planladığı iddia edildi. İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel’in planına göre, sığınmacıların gönderileceği ülkelerin arasında Türkiye'nin de adı geçiyor.

İddia: İngiliz Bakan, sığınmacıları Türkiye'ye gönderebilir

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel’in, ülkeye yapılan göçmen girişlerini azaltmak ve kontrol altına almak için ‘yasa dışı’ deniz yollarıyla ülkeye giriş yapan sığınmacıların üçüncü bir ülkeye nakledilmesini planladığı iddia edildi.

The Guardian’da yer alan habere göre, İngiltere’nin ‘üçüncü ülke’ planları arasında Türkiye, Man Adası ve Cebelitarık gibi ülkeler bulunuyor.

İddianın gerçekleşmesi ve İngiltere makamlarının söz konusu ‘göçmenlik yasasını’ resmiyete dökmesi halinde sivil toplum kuruluşlarının konuyu yüksek mahkemeye taşıyacağı belirtiliyor.

The Times'a konuşan ve ismini paylaşmayan bir uzman, "İnsanların üçüncü bir ülkeye gönderilmesini engelleyen herhangi bir yasa yok" ifadelerini kullandı.

Bir İçişleri Bakanlığı kaynağı ise "İnsanlar tehlikeli yolculuklarda ölürken, bunu dikkate almazsak sorumsuz davranmış oluruz" diye konuştu.

"İNSANİ OLMAYAN ÇILGINCA BİR SİSTEM"

Geçen yıl, Patel'in katıldığı toplantıda, sığınmacıların Güney Atlantik'teki izole bir volkanik İngiliz bölgesi olan Ascension Adası'na veya aynı ada grubunun bir parçası olan St Helena'ya gönderilme olasılığını artırdığı ortaya çıkmıştı.

İçişleri Bakanı Patel’in söz konusu uygulamayla ilgili Dışişleri Bakanlığından tavsiye istediği, Dışişleri Bakanlığının da Avustralya modelini önerdiği aktarıldı.

İşçi Pariti Millletvekilleri, uygulamanın duyulmasının ardından bir açıklama yaparak, “Uygulama, insani olmayan, çılgınca ve çok pahalı bir sistem” dedi.

Birleşik Krallık, kanal üzerinden rekor seviyelerde gelenlerle uğraşıyor ve PA Media analizine göre bu yıl yaklaşık 7 bin kişi küçük teknelerle Birleşik Krallık'a indi.