Irak Başbakanı el Kazımi, IŞİD'in öldürülen lideri Bağdadi'nin sağ kolu Sami Cesim'in yakalandığını açıkladı. AFP’ye konuşan Iraklı üst düzey bir yetkili, bu kişinin Türkiye’de yakalandığını söyledi. Ancak iddia hakkında henüz resmi bir açıklama bulunmuyor.

İddia: Irak, Bağdadi’nin sağ kolunu Türkiye’de düzenlediği gizli operasyonla yakaladı

Radikal İslamcı örgüt IŞİD’in öldürülen lideri Ebubekir El Bağdadi’nin sağ kolu Sami Cesim’in yakalandığı duyuruldu.

Açıklamayı, Irak Başbakanı Mustafa el Kazımi, Twitter hesabından yaptı.

Irak Başbakanı Kazımi, güvenlik güçlerinin ülkede yapılan seçimleri takip ettiği sırada istihbarat biriminin de ülke sınırları dışında en zorlu operasyonlarından birini gerçekleştirdiğini belirtti, “Güvenlik güçlerimiz seçimin güvenliğini sağlarken istihbarat servisimiz Sami Cesim'i yakalamak için karmaşık bir dış operasyon yürütüyordu” dedi.

Kazımi, operasyona ve yerine ilişkin ise detaylı bilgi vermedi.

AFP’YE KONUŞAN YETKİLİ: TÜRKİYE’DE YAKALANDI

Bu açıklamalardan saatler sonra Fransız Haber Ajansı (AFP), Iraklı bir üst düzey askeri yetkiliye dayanarak verdiği haberde, Sami Cesim’in düzenlenen gizli operasyonla Türkiye’de ele geçirildiğini öne sürdü.

Türkiye’den operasyonda yer alıp alınmadığına dair henüz bir bilgi verilmedi, Irak da buna dair henüz bir açıklama yapmadı.

AFP, daha önce IŞİD’in “2. numarası” olarak bilinen Sami Cesim’in 2014 yılında IŞİD’in Musul’da yerleştiği dönemde örgütün “Maliye Bakanı” gibi davrandığını yazdı.

ABD Hazine Bakanlığı, 'IŞİD'in finans bakanı' olarak görülen Cesim'i Eylül 2015'te Özel Olarak Belirlenmiş Küresel Terörist listesine dahil etmişti.

ABD'nin eski başkanı Donald Trump, Ekim 2019'da Bağdadi'nin öldürüldüğünü duyurmuştu. "Bağdadi vahşi bir şiddet yanlısıydı ve vahşet içinde hayatını kaybetti. Bir köpek ve bir korkak gibi öldü" diyen Trump operasyon için Rusya, Türkiye, Suriye ve Irak'a da teşekkür etmişti.