İran istihbaratının muhalif bir lideri, uyuşturucu kaçakçısı Zindaşti’nin adamları vasıtasıyla Türkiye’den kaçırarak İran’a götürdüğü, MİT’in ise olayın ardından 11 kişiye operasyon yaptığı öne sürüldü.

İddia: İran istihbaratı muhalif lideri Türkiye’de kaçırdı, MİT operasyon düzenledi

İran'ın, İstanbul'da bir rejim muhalifini kaçırması ile ilgili bir soruşturma kapsamında yapılan operasyonda İran istihbaratı ve uyuşturucu kaçakçısı Zindaşti ile irtibatlı olduğu belirtilen 11 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Haber, ilk olarak Amerikan Washington Post gazetesinde yer aldı. Bugün ise TRT Haber ve Sabah başta olmak üzere diğer yandaş yayınlarda habere yer verildi. Haber İHA tarafından da geçilirken Anadolu Ajansı konu hakkında haber yapmadı.

Resmi makamlardan da henüz bir açıklama gelmedi.

Washington Post gazetesinde yer alan habere göre, bir Türk yetkili, gazeteye yaptığı açıklamada, İran istihbaratının Ahvaz'ın Kurtuluşu İçin Arap Mücadelesi Hareketi (ASMLA) liderlerinden olan Habib Asyud kod adlı Ferecullah Chaab'ın, İran istihbaratına çalışan Sabrin adlı bir kadınla görüşmek için 9 Ekim'de İstanbul'a gittikten sonra kaçırdığını açıkladı. Yetkili, “Chaab, İstanbul'da kaçırılıp uyuşturulduktan sonra bir kaçakçılık çetesi tarafından kamyonla İran'a götürüldü” dedi.

Gazete, “Türkiye'nin soruşturmalarında, Sabrin'in sahte İran pasaportuyla İran'dan İstanbul'a Chaab'dan bir gün önce geldiğini ortaya çıkardığına” dikkati çekti ve şöyle devam etti: “Kaçırma ekibinin bir kısmı Chaab gelmeden önce, İstanbul'daki bir bilgisayar mağazasından plastik teller satın aldı. O akşam Chaab İstanbul'a indiğinde, kendisini bir kamyonda bekleyen Sabrin'le buluşmak için Beylikdüzü'ndeki bir benzin istasyonuna gitti. Oraya varır varmaz bayıltılıp elleri ve ayakları bağlandı ardından Van’a götürülüp ertesi gün sınırdan geçirilmesi için insan kaçakçılarına teslim edildi. Sabrin de İran'a döndü.”

KAÇIRANLAR TÜRK VATANDAŞI

Türk yetkili gazeteye verdiği demeçte, “Türk Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve polis memurlarının, tamamı Türk vatandaşı olan 11 kişiyi benzer olaylara karıştıkları için tutukladığını ve bu kişilerin silah kullanımı, adam kaçırma ve dolandırıcılık gibi suçlamalarla yargılanmaya başladığını” söyledi.

Olayın şöyle gerçekleştiği iddia edildi: “9 Ekim'de Türkiye'ye uçtu ve 20 Ekim'de Stockholm'e dönüş bileti vardı. Türkiye'ye giriş kaydı bulunan Chaab, oteline hiç gitmedi. Chaab, daha sonra 2 Kasım'da İran devlet televizyonu IRIB'de itirafçılık yaparken görüldü. Arka planda görülen perdeler, İstanbul'daki İran’ın İstanbul Konsolosluğu'nun daha önce çekilen fotoğraflarında görülen perdelerle örtüşüyordu. Devrim Muhafızları'na bağlı haber ajansları da daha sonra, Chaab'ın Türkiye'de tutuklandığını bildirdi.”

Times gazetesi de geçen ay, "Türkiye'nin artık İranlı muhalifler için güvenli bir liman olmadığını" belirten bir habere yer vermişti. Gazete, Manisa'da İran ajanları tarafından kaçırıldığını anlatan İranlı muhalif yazar Eisa Bazyar'ın hikayesine yer vermişti.

2018’DE ORTADAN KAYBOLDU

İran istihbaratına çalıştığı belirtilen Naci Şerifi Zindaşti uyuşturucu kaçakçılığı nedeniyle İran’da hakkında idam kararı alınınca Türkiye’ye kaçtı. 2007’de bu kez cinayet suçlamasıyla Türkiye’de yargılandı. FETÖ soruşturmasında aranan eski savcı Zekeriya Öz tarafından gizli tanık olarak kullanıldı.

Daha sonraki yıllarda uyuşturucu kaçakçılığı, silahlı suç örgütü kurma, adam kaçırma ve öldürme suçlarından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hakkında iddianame hazırlandı. 4 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 24 yıl hapis cezası istenen Zindaşti, 2018 yılında ortadan kayboldu. Yakalandıktan sonra tahliye edilmesi konusunda kısa süre önce korona virüsü nedeniyle vefat ettiği açıklanan AKP’li eski milletvekili Burhan Kuzu'nun aracılık ettiği dava dosyasına yansıyan Zindaşti daha sonra tekrar İran’da ortaya çıktı. Türkiye tarafından aranan Zindaşti’nin suç faaliyetlerini İran’da sürdürdüğü belirtiliyor.