AKP’ye yakınlığıyla bilinen Türkiye gazetesinde yer alan iddiaya göre, Türkiye’deki günlük yeni koronavirüs vakaların İstanbul’da görülme oranı yüzde 60-65’ten yüzde 50 seviyesine geriledi

İddia: İstanbul’da yeni vaka görülme oranı yüzde 50’ye düştü

Türkiye, koronavirüs salgınında ‘normalleşme’ adımlarıyla yeni bir boyuta adım atarken Sağlık Bakanlığı tarafından resmi olarak açıklanmayan önemli verilere ilişkin birçok iddia da gündeme geliyor. Son iddiaya göre açıklanan günlük yeni vakalardaki İstanbul’un oranı yüzde 50’ye düştü.

AKP’ye yakınlığıyla bilinen Türkiye gazetesinde yer alan iddiaya göre, “Türkiye’deki günlük vakaların İstanbul’da görülme oranının yüzde 60-65’ten yüzde 50 seviyesine gerilediği ifade edildi.” Haberde, bu bilginin dayandırıldığı kaynağa ilişkin bilgi verilmedi.

Haberin diğer kısmında ise dikkat çekici bir başka iddiaya yer verildi: “Salgının başında bir kişinin en az dört beş kişiye virüs bulaştırdığı açıklanmıştı. Son on gündür ise bir kişinin en fazla iki kişiye virüs bulaştırdığı tespiti yapıldı.”

AKP’ye yakın Yeni Şafak gazetesi de bugünkü sürmanşetinde, koronavirüs konusunda Anadolu’dan endişelendiren haberlerin geldiğini; özellikle Batman, Kars, Uşak, Düzce, Antep, Van, Adıyaman ve Rize’de vaka sayılarının alarm verici şekilde artmaya başladığını yazmıştı.

‘HAZİRAN BAŞI’ İDDİASI

Öte yandan Türkiye gazetesinin haberinin devamında da şu ifadeler kullanıldı: “Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunda yapılan projeksiyonlarda, bugünkü rakamlardan yola çıkarak ve kurallara uyum konusunda bir sıkıntı yaşanmazsa haziran başında salgının kontrol altına alındığı aşamaya geçileceği tespiti yapıldı. Bazı bilim kurulu üyeleri ‘Hızlı bir tırmanma döneminden sonra şu anda salgının iniş kolundayız. Toplumda virüsün sıklığı azaldı. Dışarıda bir kişinin başka birine virüs buluşturma ihtimali azalıyor. Bir kişinin virüsü bir başka birine bulaştırma süresi üç dört güne çıktı. Bu süreyi ne kadar uzatırsak, kısıtlamalar daha kolay kalkar’ değerlendirmesini yaptı.”

MUTASYON UYDURMASI

Haberde yine kaynak belirtilmeden bazı çalışmaların virüsün olumlu yönde mutasyona uğradığına yönelik işaretler verdiği de iddia edildi. Ancak şu anda kamuoyuna yansımış ve virüsün olumlu yönde mutasyona uğradığına yönelik bilimsel bir çalışma bulunmuyor.