Cumhuriyet yazarı Barış Teroğlu, bugünkü yazısında Pelikancıların, MİT Başkanı Hakan Fidan’ın gitmesi gerektiğini söylediğini yazdı

İddia: Pelikancılar ‘Hakan Fidan gitsin’ diyor!

Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu, Pelikancıların MİT Başkanı Hakan Fidan’ın gitmesini istediğini iddia etti.

Pelikancıların Hakan Fidan’ı ‘fişlediğini’ söyleyen Terkoğlu, Pelikan Bildirisi’nden bazı ifadeleri paylaştı. Yazısında Fidan’ın Davutoğlu’nun girişimiyle görevinden istifa ettiğini ancak Erdoğan’ın tepkisi üzerine MİT’e geri döndüğü hatırlatan Terkoğlu, “Erdoğan, 15 Temmuz’un ardından Hakan Fidan sorulduğunda “dereyi geçerken at değiştirilmez” demişti. Pelikancılar, ‘dereyi geçmedik mi’ diye soruyorlar. ‘Hocası gitti Fidan da gitsin’ diyen gruba göre Ortadoğu’nun ekseninin Suriye’den İran’a kaydığı dönemde MİT’in yeni bir başkana ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

Terkoğlu’nun “MİT Başkanı’nı kim fişledi?” başlıklı yazısından ilgili bölüm şöyle:

“Bildiride Pelikancıların Hakan Fidan’ı nasıl fişlediğini anlatan şu ifadeleri görebiliyorduk:

‘Hoca REİS’i devirmekte başarısız olunca, onu zayıflatmaya karar verir. Yine onunla istişare etmeden Fidan’ı milletvekili yapmaya kalkar. İşin kötüsü Fidan da REİS’le istişare etmeden hemen hocasının kucağına atlar. Bu sefer REİS, medya mensuplarının karşısında hocayı ve Fidan’ı azarlar. Fidan, Umre’de REİS’i bulur. Nedamet getirir. Sonra tekrar görevi kendisine iade edilir.’

Belli ki Pelikancılar, Hakan Fidan’ı Ahmet Davutoğlu’nun adamı olarak görüyor. Yetmedi, MİT’in başkanı hakkında ‘kucak’lı yakışıksız değerlendirmelerde bulunuyor.

Herkes biliyor ki, o günlerde Pelikan grubu, yalnız Davutoğlu’nun değil Fidan’ın da gitmesini istedi. Olmadı.

Erdoğan, 15 Temmuz’un ardından Hakan Fidan sorulduğunda ‘dereyi geçerken at değiştirilmez’ demişti. Şimdilerde Türkiye’yi İran’la karşı karşıya getirmek için ellerindeki her kozu oynayan Pelikancılar, ‘dereyi geçmedik mi’ diye soruyorlar. ‘Hocası gitti Fidan da gitsin’ diyen gruba göre Ortadoğu’nun ekseninin Suriye’den İran’a kaydığı dönemde MİT’in yeni bir başkana ihtiyacı var. Şimdilerde ‘İran’a hücum’ propagandası yapanlar ‘bu iş Fidan’la olmaz’ noktasında.

Erdoğan, devlet olmanın istihbaratla ilgisi olduğunu anlatmıştı ya. Merak ediyorum; acaba MİT, kendi başkanı hakkında yakışıksız ifadelerle istihbarat tutan, sonra da tüm dünyaya servis eden oluşum hakkında bir not tutmuş mudur?”

PELİKANCILAR KİMDİR?

Kamuoyunun ilk olarak 1 Mayıs 2016’da adını duyduğu Pelikan grubu, o dönem Başbakan olan Ahmet Davutoğlu’na karşı sert ifadelerin yer aldığı ‘Pelikan Bildirisi’ni yayınlamıştı. Bildirinin yayımlanmasından birkaç gün sonra Davutoğlu, Başbakanlık görevinden istifa etmişti.

3 Ağustos 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzguncuk'taki "Pelikan Yalısı" olarak da bilinen Bosphorus Global ofisini ziyaret etmişti.