Katar’a yakın El Arabi El Cedid adlı yayın, bir ÖSO kaynağının, Türkiye’nin Suriye’ye yapmayı planladığı yeni operasyonun ertelendiğini söylediğini yazdı.

İddia: Türkiye’nin Suriye’ye yapacağı yeni operasyon belirsiz bir tarihe ertelendi

Katar’a yakın bir yayın organı, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sinyalini verdiği yeni Suriye operasyonunun belirsiz bir tarihe ertelendiğini iddia etti.

Merkezi Londra'da bulunan Katar yayını El Arabi El Cedid, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenlemeyi planladığı operasyonun, dün sınıra yakın bir Türkmen köyü olan Havar Kilis'te düzenlenen toplantının akabinde ertelediğini öne sürdü. El Arabi El Cedid, iddiasını ‘Suriye Milli Ordusu’ adı verilen Özgür Suriye Ordusu’ndan bir kaynağa dayandırdı.

İsminin açıklanmasını istemeyen kaynak, Türkiye tarafının silahlı grupların sorumlularına, yapılması planlanan operasyonun belirsiz bir tarihe ertelendiğini söylediğini aktardı.

Haberde, sahada durumu değiştirecek yeni bir askeri harekâtın "bölgesel ve uluslararası düzeyde reddedildiği" yorumuna da yer verdi.

Kaynak da, “Operasyonun ertelenmesi kararı birden gelişti. Bir gün öncesinde yapılan toplantıda operasyon süreci ve aşamaları belirlenmişti. Operasyonun ilk aşamasında Halep’in kuzeyindeki bölge ile Fırat’ın doğusunun birbirine bağlanması öngörülüyordu” dedi.

Operasyonun ikinci aşamasının ise Halep’in batı kırsalında Qubtan El-Cebel, Ayncara ve 46’ncı Tümen bölgesinde yapılmasının planlandığı ifade edildi.

Öte yandan Suriye ordusuna karşı silahlanan İdlib merkezli grupların kontrolündeki sosyal medya hesaplarından da benzer iddialar ortaya atıldı. İdlib Post'un Twitter hesabından yapılan paylaşımda da Havar Kilis'te toplantı yapıldığı iddiası gündeme getirildi ve harekâttan vazgeçildiği belirtildi.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Erdoğan, 23 Mayıs’ta kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “Güney sınırlarımız boyunca 30 kilometre derinliğinde güvenli bölgeler oluşturmak için başlattığımız çalışmaların eksik kalan kısımlarıyla ilgili yeni adımları da yakında atmaya başlıyoruz. Ülkemize ve güvenli bölgelerimize sık sık yapılan saldırıların, tacizlerin, tuzakların merkezi konumundaki alanlar harekat önceliğimizin başında yer almaktadır. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, istihbaratımız, emniyet güçlerimiz hazırlıklarını tamamlar tamamlamaz bu operasyonlar başlayacaktır” demişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise yaptığı açıklamada Türkiye’nin olası Rojava operasyonunun IŞİD’le mücadeleyi riske atacağını ve bölgesel istikrarı zedeleyeceğini açıklamıştı.

Erdoğan, Azerbaycan dönüşünde, bugün yaptığı açıklamada da, “Her zaman söylediğim gibi, bir gece ansızın onların da tepelerine ineriz, inmeye de mecburuz. Biz şehitlerimizin bedelini bunlara ödetmeyecek miyiz? İşte iki günde yaklaşık 30 civarında teröristin işini bitirdik. Kuzey Irak’takilerle beraber şu anda 100’ün üzerinde teröristi etkisiz hale getirdik. Bu süreç devam edecek, bırakamayız. Terörizmin ve teröristlerin kökünü kazıyacağız” dedi.