İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı "Son Nokta" iddianamesinde yirmi sekiz şüpheli hakkında 1,5 ile 54 yıl arasında değişen hapis cezası istedi

İstanbul, Muğla ve Aydın'da çıkar amaçlı bir suç örgütüne yönelik düzenlenen ve "Son Nokta" adı verilen operasyon kapsamında gözaltına alınanlara ilişkin iddianame hazırlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca,ha-zırlanan 62 sayfalık iddianamede, tüm şüphelilerin haksız çıkar elde etmek amacıyla ortak kararla bir araya geldikleri belirtildi.

Önceleri ortak hareket eden iki ayrı uyuşturucu kaçakçılığı şebekesinin 2005 yılı sonlarında uyuşturucu ticaretinden kaynaklanan 5 milyon dolar borcun ödenmemesi nedeniyle birbirine düştüğü dile getirilen iddianamede, her iki taraftan da çok sayıda kişinin öldürüldüğü kaydedildi. Gruplardan birinin liderliğini Ramazan Özarslan'ın, diğerinin de Atilla Önder'in yaptığının belirlendiği anlatılan iddianamede, Özarslan grubunun silahlı eylem potansiyelinin daha fazla olduğu nedeniyle bu grup üzerine yoğunlaşıldığı ifade edildi.

Şüphelilerin telefon konuşmalarına, kaldıkları yerlerde ve üzerlerinde yapılan aramalarda ele geçirilen uyuşturucu ile silah gibi malzemelere ayrıntılı olarak yer verilen iddianamede, Hasan Derya Soy ve Serkan Özmen'in, Ramazan Özarslan ve adamlarına karşı silahlı saldırı hazırlığındayken 17 Aralık 2005 tarihinde ihbar üzerine gözaltına alındıkları ifade edildi.

KARISI YAKALATTI
Hasan Derya Soy, İslam Elma ve Tamer Tir-yaki'nin ihbar üzerine 18 Aralık 2006 tarihinde bir kez daha gözaltına alındığı belirtilen iddianamede, Soy'un üzerinde Glock marka silah bulunduğu kaydedildi. Fidan Mertçe'nin, kendisini ölümle tehdit eden eşi Mehmet Mertçe'nin silahı bulunduğu yönünde şikayette bulunması üzerine, eve polis ekiplerinin geldiği belirtilen iddianamede, şüphelilerden biri olan Mehmet Mertçe'nin ikametinde örgüte ait "Kalaşnikof' marka otomatik tüfek ve taarruz tipi el bombası ele geçirildiği anlatıldı.

İddianamede, Cihangür Altun'un, eşi Sibel Altun ile yaptığı görüşmede, Sibel Altun'un suçlamaları üstlenmemesini istediği, aksi takdirde diğerlerini ihbar edeceğini söylediği telefon görüşmesi de yer aldı. Atilla Önder'in liderliğindeki suç örgütüne yönelik yapılan çalışmalar sırasında da, şebeke üyelerinin "Şevki" adlı bir şahsı vurmak için çalışmalar yaptıklarının tespit edildiği dile getirilen iddianamede, 2 Şubat 2006 tarihinde bu kişinin yerinin belirlenmesi üzerine Ömer Sundura liderliğindeki bir suç örgütünden yardım alındığı kaydedildi. İddianamede Atilla Önder, Fikret Eskin, Murat Bebek ve Soner Şengüler'in örgütün yöneticisi oldukları ve alt kadrolardan aldıkları bilgiler doğrultusunda suç örgütünü idare ettikleri belirtildi.

SAVCI İLE GÖRÜŞTÜLER
Şüphelilerin Şişli Cumhuriyet Başsavcılığınca haklarında yürütülen bir soruşturma kapsamında, aynı savcılıkta görevli bir savcıyla görüşmeye çalıştıkları ve söz konusu savcıya şüphelilerden Adem Kamiloğlu'nun selamı iletilerek, yardımcı olmasının istenmesi konusundaki görüşmeler de anlatıldı.

Hazırlanan iddianamede şüphelilerin "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek", "uyuşturucu madde ticareti yapmak", "patlayıcı madde bulundurmak", "resmi belgede sahtecilik" ve "ruhsatsız silah bulundurmak" suçlarından 19 ile 54'er yıl hapis cezasına çarptırılması talep edildi.