Dört buçuk aydır tutuklu bulunan ÖDP üyesi üç genç, bugün ilk kez hâkim karşısına çıkıyor. Avukat Özdemir, “İddianamenin yüzde 80’ini Mahir Çayan fotoğrafları oluşturuyor” diye konuştu

İddianamenin yüzde 80’i Mahir Çayan fotoğrafları

UĞUR ŞAHİN ugursahin@birgun.net @uugurs

Sakarya’da mart ayındaki ev baskınlarıyla gözaltına alınıp, tutuklanan Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) üyesi Coşkun Arslan, Mahir Can Torunoğlu ve Umut Çümen 4 buçuk ay sonra, bugün ilk kez hâkim karşısına çıkıyor. Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek dava saat 09.30’da başlayacak.

ÖDP Sakarya İl Yönetim Meclisi Üyesi Arslan, İl Disiplin Kurulu Üyesi Torunoğlu ile parti üyesi Çümen hakkında, 8 Mart tarihinde Sakarya’da üniversite içerisinde ‘Özgürlük İçin Harekete Geçelim Gençlik Muhalefeti’ imzalı afiş astıkları gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. ‘Afiş asmaktan’ başlatılan soruşturma, kısa bir süre sonra ‘terör örgütü üyeliği’ ve ‘terör örgütü propagandası’na çevrildi. Ancak bu suçlamalara Mahir Çayan ile Deniz Gezmiş posterleri ve kimi kitaplar ‘delil’ olarak gösterildi

Üç gencin avukatları, dört buçuk aylık tutukluluk sürecinde defalarca tahliye talebinde bulundu, ancak mahkeme reddetti. ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş’ın da takip edeceği davada; Arslan, Torunoğlu ve Çümen’i çok sayıda avukat savunacak.

‘Propaganda’sonradan eklendi
BirGün’e konuşan davanın avukatlarından Sema Özdemir, üç gencin tutuklu olmasını gerektirecek hiçbir delil bulunmadığını söyledi. Av. Özdemir, şunları ifade etti: “İddianamede gençlerin eylemi, ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ ve ‘terör örgütü propagandası yapmak’ olarak geçiyor. Ancak tutuklama aşaması ve polis ifadelerindeki aşamada, propagandadan hiç söz edilmedi. Propaganda suçlaması, bir şekilde iddianameye eklendi.”

Çayan ve Gezmiş posterleri ‘delil’
İki klasörlük dava dosyasının yüzde 80’ini Mahir Çayan’ın fotoğraflarının oluşturduğunun altını çizen Av. Özdemir, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Dosyanın büyük kısmını; 30 Mart anmaları, Mahir Çayan, Deniz Gezmiş, İbrahim Kaypakkaya fotoğrafları ve bir takım eski dergiler ile kitaplar oluşturuyor. Dosyanın kapsamı bunlarla sınırlı. Hukukçu olarak gördüğümüz, dosyanın içerisinde suç oluşturabilecek herhangi bir belge ve iddianın olmamasıdır. Bu dosya, normal koşullarda tutuklama değil, gözaltı bile gerektirmeyecek bir dosya. Bugün bir kitapçıya gitseniz, yasal olarak satın alabilecekleriniz, dava dosyasına illegal evrak olarak koyulup, dayanak yapılmaya çalışılmıştır.”

***

ÖDP: Özgür kalmalılar

ÖDP Genel Merkezi, “Coşkun Arslan, Mahir Can Torunoğlu ve Umut Çümen’e özgürlük!” başlığıyla bir açıklama yayımladı. Arslan, Torunoğlu ve Çümen’in bir an önce özgürlüğüne kavuşması gerektiğinin ifade edildiği açıklamada, şöyle denildi: “Sakarya Emniyeti tarafından, Sakarya’daki toplumsal muhalefete yönelik yıllardır bir baskı ve sindirme politikası yürütülmektedir. Coşkun’a, Mahir’e, Umut’a yönelik gerçekleştirilen bu yargılama haksız ve hukuksuzdur. Son olarak üyelerimize yönelik gerçekleştirilen bu haksız, hukuksuz soruşturma aynı zamanda tüm Sakarya toplumsal muhalefetine yönelik cadı avının bir parçasıdır. Üniversite öğrencisi olan arkadaşlarımız bugün memleketin geleceğine sahip çıktıkları için, solcu, devrimci oldukları için yargılanmaktadırlar.”