İdlib, Cumhur İttifakı’nı nasıl etkileyecek?

Politika Servisi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan İdlib’de 5 TSK askerin daha ölmesinden sonra atacağı adımlara ilişkin bugüne randevu verdi. Erdoğan’dan önce ittifak içinde yer alan iki parti genel başkanı konuştu. Bahçeli gerekirse Şam’a kadar girilmeli derken Perinçek frene basmayı önerdi. Erdoğan’ın bugün yapacağı açıklamada muhtemelen ikisinin ortasında bir noktada olacak.

RUSYA MI, ABD Mİ?

Başta AKP olmak üzere Cumhur İttifakında yer alan partiler Suriye meselesinde yakın zamana kadar Rusya ile izlenen politikadan hoşnut durumdaydılar. Her ne kadar Suriye Başkanı Esat konusunda görüş ayrılıkları olsa da konunun esasına dair bir ortaklaşma vardı. İdlib ve Libya’da yaşanan gelişmeler Rusya’nın izlediği siyasetle Erdoğan arasında makasın açılmasına yol açtı. Erdoğan için bunun bir tercihten çok sahanın dayatması olduğunu söylemek mümkün.

Erdoğan her defasında tersini ifade etse de sahada yaşananlar ABD’nin birkaç parçaya ayrılmış Suriye modelinin yavaş yavaş hayata geçmesini kolaylaştıracak şekilde ilerliyor. Kendi kurduğu oyunun hayata geçmesi çok zor olan Erdoğan için zaman daralıyor. İki süper güçten birinin çizdiği çerçevede bir rolü kabul etmesi gerekecek. Tabi bu tercihin içeride kurduğu denklemi de etkilemesi kaçınılmaz olacaktır.

BAHÇELİ NE DEDİ?

MHP liderinin grup toplantısında sarf ettiği “Esad varken çözüm imkansız” ve “Türk halkı Şam’a ilerlemeye hazır olmalı” sözleri esas olarak daha önce de duyduğumuz hamasi cümlelerin tekrarı mahiyetinde. Ama Bahçeli’yi yakından takip edenler de bilir ki konuşması içinde mutlaka mesaj vermeyi ihmal etmez. Bahçeli Esad’a ve dünya devletlerine seslenirken Erdoğan’a da mesaj vermeyi ihmal etmediğini görüyoruz. İki yol dışında başka şans bırakmamaya çalışıyor. Bahçeli, ‘eğer istediğimiz gibi bir Suriye olmazsa Suriye de olmasın’ diyor. Parçalı bir Suriye’de Kürt oluşumunun kaçınılmaz olduğunu bilen Bahçeli testi kırılmadan uyarmayı tercih ediyor. Önümüzdeki birkaç gün sadece savaşın derinleşmesi için değil iç siyaset için de çok önemli. Her adım bazı partileri yakınlaştırırken devam eden birliktelikleri sonlandırabilir.
Politika Servisi