Türkiye'yle Suriye'nin karşı karşıya geldiği İdlib'de TSK'nin konvoyuna hava saldırısı düzenlendi.

İdlib'de gerilim tırmanıyor: TSK'nin konvoyuna hava saldırısı

Türkiye'yle Suriye arasındaki İdlib gerilimi gittikçe tırmanıyor. Suriye ordusu İdlib'de ilerleyişini sürdürürken TSK'nin gözlem noktalarının yakınlarına da bir süredir saldırılar düzenleniyor.

Milli Savunma Bakanlığı, TSK'nin konvoyuna hava saldırısı düzenlendiğini duyurdu. Açıklamada, "İdlib'te 9 Numaralı Gözlem Noktası'na intikal esnasında konvoyumuza bir hava saldırısı düzenlenmiş, 3 sivil ölmüş, 12 sivil yaralanmıştır" denildi.

Bakanlığın açıklamasında “Mevcut anlaşmalara ve Rusya ile aramızdaki işbirliği ve diyaloga aykırı bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz” ifadeleri de yer aldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Türkiye'nin İdlib mutabakatı kapsamında üstlendiği sorumlulukları eksiksiz yerine getireceği yönünde beklentilerinin devam ettiğini ifade etmişti.

Saldırının kimin tarafından gerçekleştirildiği açıklanmadı.

ÖLENLER MİLİTAN MI?

Öte yandan TSK konvoyuna eşlik eden Feylak’uş Şam’ın (Şam Kolorduları) komutanı Muhammed Hüseyin el-Kasem’in aynı saldırıda öldüğü, iki militanın da yaralandığı ve bakanlığın açıklamasında bahsi geçen sivillerin bu kişiler olduğu ileri sürüldü.


Suriye Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'yi İdlib'deki silahlı militanlara destek vermekle suçlayarak "'Türkiye'nin Han Şeyhun'a müdahalesini kınıyoruz. Bu müdahalenin sonuçlarından Türkiye sorumludur" açıklaması yapmıştı.

TRT Arapça'nın eski muhabiri Majed Abdolnour da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Suriye uçaklarının TSK konvoyunun 400 metre yakınını bombaladığını öne sürmüştü.

HAN ŞEYHUN KİLİDİ

Suriye ordusunun İdlib bölgesinde yer alan stratejik Han Şeyhun kasabasını kuşattığı biliniyor. Ordu söz konusu kasabayı ele geçirirse başkent ile Halep'i birbirine bağlayan bir otoyolu da kontrolü altına almış olacak.