'İdlib'den çekilen radikal cihatçı gruplar Kayseri ve Konya'ya mı yerleştirilecek?'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, İdlib'den çekilen cihatçı gruplarla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Hakverdi soru önergesinde, "İdlib’ten gelen bu grupların Kayseri ve Konya’ya yerleştirileceği iddiaları doğru mudur?" diye sordu.

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, İdlib'den çekilecek cihatçıların Türkiye'ye giriş yapacağı tartışmaları ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Hakverdi soru önergesinde, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Putin ile imzaladıkları mutabakat gereği “radikal gruplar”ın İdlib’den çıkmaya başladığını söylemişti. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılmak için gittiği New York’ta Reuters ve Foreign Policy dergisine açıklamalarda bulunan AKP Lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, silahlı radikal grupların İdlib’den çıkışının başladığını ifade etti. 3.5 milyon sivilin yaşadığı İdlib’de operasyonsuz çözümü öngören Soçi mutabakatı sonrası çıkışların başladığını kaydeden Erdoğan, bu grupların nereye gittikleri konusunda ise bir açıklamada bulunmadı" ifadelerini kullandı.

idlip-ten-cekilen-radikal-cihatci-gruplar-kayseri-ve-konya-ya-mi-yerlestirilecek-515943-1.

Hakverdi önergesinde Soylu'ya şu soruları yöneltti:

>>İdlib’ten çekilen radikal cihatçı gruplarlardan Türkiye’ye giriş yapan olmuş mudur? Olduysa nasıl bir kayıt işleminden geçirilmişlerdir?

>> Bu gruplar Türkiye’ye giriş yaptılar ve yapacaklarsa hangi illere yerleştirileceklerdir?

>> Bazı yayın organlarında bu grupların Kayseri ve Konya’ya yerleştirileceğine dair haberler yapılmıştır. İdlib’ten gelen bu grupların Kayseri ve Konya’ya yerleştirileceği iddiaları doğru mudur?

>> Bu iki ilimizle ilgili planlama doğru ise bu iki ilimiz hangi kriterlere göre seçilmiştir? Kayseri ve Konya halkının görüşü alınmış mıdır? Kayseri ve Konya halkına bu planlama sorulacak mıdır?

>> CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun başlattığı Adalet Yürüyüşü'ne Kayseri'den kiraladıkları araçla saldırmayı hedefleyen IŞİD’li oldukları öne sürülen 6 şüpheli, Kayseri ve Kocaeli Emniyeti'nin koordineli çalışmasıyla yakalanmıştı. Bu grubun da Kayseri’de konuşlanmış olduğu düşünüldüğünde;

Bu yönde bir planlama var ise İdlib’ten çekilen radikal cihatçı grupların Türkiye sınırları içerisinde barındırılmaları neticesinde oluşacak güvenlik ve terör sorunları hesap edilmiş midir?

>> Daha önce Türkiye’ye yerleşen radikal grup üyeleri bugüne kadar ülkemizde ne tür suçlara karışmıştır? Son 7 yılda ülkemize giriş yapmış olan kaç radikal cihatçı grup üyesi hakkında adli işlem yapılmış kaçı tutuklu ve kaçı hükümlüdür?