Erdoğan, Putin ile imzaladıkları mutabakat gereği “radikal gruplar”ın İdlib’den çıkmaya başladığını söyledi. İdlib’i terk eden cihatçıların nereye gittiği ise meçhul. İki senaryo var..

İdlib’den çıkan cihatçılar nereye gitti?

HABER MERKEZİ

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılmak için gittiği New York’ta Reuters ve Foreign Policy dergisine açıklamalarda bulunan AKP Lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, silahlı radikal grupların İdlib’den çıkışının başladığını ifade etti. 3.5 milyon sivilin yaşadığı İdlib’de operasyonsuz çözümü öngören Soçi mutabakatı sonrası çıkışların başladığını kaydeden Erdoğan, bu grupların nereye gittikleri konusunda ise bire açıklamada bulunmadı.

Reuters: Cihatçılar anlaşmaya uyacak
Reuters da Suriyeli muhalif kaynaklarının İdlib’deki cihatçıların silahsızlandırılmış bölgeden çekilmeye başladıklarını gördüklerini yazdı. Reuters ismini saklı tuttuğu Suriyeli “muhaliflerden” bir yetkilinin cihatçıların İdlib anlaşmasına uyacağını ve silahsızlandırılmış bölgeyi terk etmeye başladıklarını bildirdiğini duyurdu.

Sözkonusu kaynak, El Kaide’nin devamı olan El Nusra’nın başını çektiği Heyet Tahrir’uş Şam’ın son birkaç gündür “üçüncü taraflar üzerinden Türk ordusuna gönderdiği gizli görüşmeciler aracılığıyla” İdlib anlaşmasına uyacakları sinyalini verdiğini belirtti.

Aynı kişi Türk yetkililerden aldığı bilgiye dayandığını belirterek “İşler iyi gidiyor, Tahrir’uş Şam [İdlib anlaşmasına] uyacak ama bunu duyurmayacak” dedi.

Daha önce Heyet Tahrir’uş Şam’ın silahsızlandırılmış bölge konusundaki tutumunu “birkaç gün içinde” açıklayacağı belirtilmişti.

Cihatçı gruplardan Hurras El Din, anlaşmaya uymayacağını ve Suriye ordusuna karşı yeni saldırılar düzenleyeceğini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan önceki gün BM Genel Kurulu’nda Reuters’a verdiği demecinde “radikal grupların” bölgeden çekilmesinin halihazırda başladığını söylemişti.

Bazı kaynaklar ise bölgedeki silahlı gruplardan hiçbirinin çekilmeye başlamadığını bildirdi.

İki senaryo iki seçenek
Radikal İslamcı Selefi grupların nereye gittiklerine dair iki senaryo var.

♦ Fırat Kalkanı Bölgesine taşındılar: Sayıları binlerle ifade edilen radikal İslamcı grupların Hatay üzerinden Afrin ve Fırat Kalkanı bölgesine taşındıkları varsayılıyor. Selefi militanların ÖSO ile birlikte kontrol edilen bu bölgede tutulacakları belirtiliyor.

♦ Türkiye’ye geldiler: Silah bırakmaya yanaşmayan silahlı grupların Türkiye içlerine geldikleri varsayılıyor. Sınır hattındaki daha önce ÖSO militanlarının tutuldukları kamplarda tutuldukları tahmin ediliyor.

Çavuşoğlu: Bu son şans
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif’le BM binasında yaptığı görüşme sonrasında açıklamalarda bulundu. “Bir taraftan askerlerimiz ve istihbaratlarımız sahada teknik çalışmaları yaparken, tabi ki bu bir siyasi karardır aynı zamanda ve Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu bir liderlik vardır” diyen Çavuşoğlu, “Her üç ülkenin de desteklediği ve sahiplendiği bir anlaşmadır. Bu (İdlib Mutabakatı), esasen Suriye’de bir siyasi çözüm için son bir şanstır. Bu fırsatı kaçırmamamız lazım. Bu fırsattan istifade ederek rejim ve muhalifleri bir araya getirerek siyasi süreci hızlandırmamız lazım” ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki süreçte somut olarak atılacak en önemli adımın anayasa komisyonunun oluşturulması olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Listeler daha önce verildi. Hem muhalifler hem de rejim tarafından. Yine sivil toplumdan da insanlar olacak. Bugün Anayasa komisyonunun bir an önce kurulmasıyla ilgili görüşlerimizi paylaştık” diye konuştu. Bu konularda üç ülkenin de birlikte çalışacağını dile getiren Çavuşoğlu, “Artık Suriye krizinin siyasi bir süreçle bir istikrar ve barışa dönmesi gerekiyor. Diğer taraftan terör örgütleriyle mücadeleyi biz de sürdürüyoruz. Birlikte de sürdürüyoruz o başka bir şey. Ama siyasi süreç önemli” dedi.