Ankara ile Moskova arasındaki İdlib gerilimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya, Fransa ve Rusya'yla birlikte dörtlü zirve yapılacağını duyurmasıyla yeni bir hâl aldı. Kremlin Sözcüsü Peskov, bahsi geçen zirveye ilişkin istişarelerin sürdüğünü kaydetti

İdlib krizi masada

Politika Servisi

Rusya ile Türkiye arasında İdlib krizi devam ediyor. Suriye Ordusu, İdlib'de ilerleyişini sürdürürken, kimi noktalarda TSK mensuplarıyla gerilim tırmanıyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya, Fransa ve Rusya'yla birlikte 'İdlib masası' kurulacağını duyurması üzerine gözler Rusya'ya çevrildi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya, Türkiye, Almanya ve Fransa arasında 'İdlib' konulu yapılacak dörtlü zirvenin tarihine ilişkin istişarelerin sürdüğünü açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in zirveyi desteklediğini ifade eden Peskov, "Konu hakkındaki görüşmeler sürüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, zirvenin gerçekleştirilmesi taraftarı. Dört liderin programında ayarlama yapılması halinde, zirve elbette gerçekleştirilecek” dedi. Erdoğan, bahsi geçen dörtlü zirvenin 5 Mart’ta İstanbul’da gerçekleşeceğini söylemişti.

SORUMLULUKLAR İHMAL EDİLDİ

Peskov, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın konuşmalarında hatırlattığı Soçi Mutabakatı meselesine de değindi. Türkiye’nin bir yıldan fazla bir süre önce Soçi’de varılan anlaşma doğrultusunda Suriye’ye ilişkin yerine getirmesi gereken sorumlulukları ihmal ettiğini ifade eden Peskov, “İdlib’deki teröristlerin eline çok tehlikeli askeri teçhizatlar geçiyor. Tüm bunlar da elbette durumun normalleşmesine katkı sağlamıyor” ifadelerini kullandı. Peskov, “Suriye Ordusu teröristlerin saldırgan eylemlerini yanıtsız bırakamazdı. Kendi topraklarında bulunan Suriye askerleri (teröristlere) yanıt verdi” diye konuştu.

'SIĞINMACILAR PROPAGANDA KONUSU'

İdlib'de yaşanan siyasi kriz bölgedeki göç hareketliliğini de yeniden gündeme getirdi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. “Karşımızdaki tarafların sığınmacılar meselesini propaganda amacıyla nasıl kullandığını görüyoruz” diyen Gruşko, Rusya ve Suriye’nin sahada insani konvoyların geçişini sağlamak için muazzam çaba sarf ettiğini, birçok adımın BM ile koordinasyon halinde atıldığını belirtti.

Gruşko, “Ancak kimse Suriye’ye tıbbi yardım ve ilaç sevkiyatına yönelik yaptırımlar olduğundan bahsetmiyor; ABD’nin petrol çalmasından dolayı yetimhanelerin, hastanelerin, okulların ısıtılamadığını düşünmüyor" dedi.