İzmir Enternasyonal Fuarı(İEF) bu yıl kapılarını 91’inci kez açtı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Enternasyonal Fuarı’nın İzmir’e ve Cumhuriyet’e çok yakıştığını belirterek, geleceğin Türkiye’sine yön verdiğini söyledi

İEF kapılarını 91’inci kez açtı

BİRGÜN EGE

Bu yıl 91’inci İzmir Enternasyonal Fuarı ile Terra Madre Anadolu İzmir’in ortak açılış töreni Kültürpark Lozan Kapısı’nda yapıldı. İzmirliler 91. kez düzenlenecek İzmir Enternasyonal Fuarı’nın açılışında buluşuyor” pankartının arkasından İzmirliler, saat 19.00’da Gündoğdu Meydanı’nda toplanıp Plevne Bulvarı’nı takip ederek Kültürpark Lozan Kapısı’na yürüdü. İzmirlilerin ve dünyanın dört bir yanından gelen misafirlerin katılımıyla gerçekleşen açılış töreninin ardından protokol üyeleri Fuar’ı ziyaret etti.

Açılış törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP’li ve İYİ Parti'li İzmir Milletvekilleri, İlçe Belediye Başkanları katıldı.

Açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Enternasyonal Fuarı’nın İzmir’den dünyaya ve dünyadan İzmir’e uzanan bir köprü olduğunu söyledi. Soyer, “Bu köprünün bir ucunda Anadolu’nun kadim bereket uygarlığı var. Diğer ucunda ise değişimin yeryüzündeki ayak izleri, yeni düşünceler, fikirler ve keşifler... Burası, dünyayı ve Türkiyemizi birbiriyle buluşturan müthiş bir meydan. Enternasyonal Fuar işte bu nedenle 8 bin 500 yaşındaki İzmir’e ve yüz yaşındaki Cumhuriyetimize çok yakışıyor. Geleceğin Türkiye’sine yön veriyor” dedi.

Terra Madre Anadolu’nun sadece bir lezzet fuarı olmadığına vurgu yapan Soyer, “İnsanın yaşamla olan ilişkisini yeniden tarif ettiğimiz, iklim krizi, enerji krizi, gıda krizi, yoksulluk ve savaşlar karşısında kalıcı çözümler ortaya koyacağımız bir ortak akıl hareketi. Bunun somut bir ürünü olan ‘İzmirli’ markamızı kuraklık ve yoksullukla mücadelemizin yepyeni bir aracı olarak az sonra dünyaya sunacağız. ‘İzmirli’ ile İzmir’in meralarında üretim yapan çobanlarımızdan aldığımız sütlerden üretilen peynirleri, Türkiye ve dünyanın her yerindeki alıcılarıyla buluşturuyoruz. Hep dediğimiz gibi, İzmir’in en ücra köylerindeki küçük üreticilerimizi ve İzmir’in üretici kooperatiflerini ihracatçı haline getireceğiz” diye konuştu.

‘İZMİR GELECEK KUŞAKLARA UMUDUN LOKOMOTİFİ’

Anadolu’nun binlerce yıldır bir medeniyetler beşiği olan, barışın, uyumun, demokrasinin, sanatın coğrafyası olduğunu söyleyen Soyer, şunları söyledi: “Burası, ilk kurşunun atıldığı, kurtuluşun ve kuruluşun başladığı Cumhuriyet şehri, İzmir. Bu akşam, İzmir’in gök kubbesi altında sadece umutlu olmalıyız. 100 yıl önce bu memleketin kurtuluşunun müjdecisi olan İzmir, kahraman atalarının izinden yürüyerek onların hatırasını yaşatmaya ve yine gelecek kuşaklara umudun lokomotifi olmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Soyer şunları söyledi: “İzmir, Mustafa Kemal Atatürk’ün zafer destanının ardından kurduğu Cumhuriyet’i 2’nci yüzyılında demokrasiyle taçlandıracak olanların şehirdir. İzmir cesurdur. Sesleri, sözleri ve sanatları engellenmek istediği halde dimdik ayakta durup bizlerle olan sanatçılarımız İzmir’in cesaretinin kanıtıdır. İzmir dayanışmayı en iyi bilen, birbirlerine sevgiyle, hoşgörüyle, şefkatle bağlı insanların şehridir. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda açtığımız bu meydana gelen sevgili İzmirliler yüreğimizdeki bu umudun ve cesaretin en güzel hali sizlersiniz. Gelin, yaşamı daim kılmak ve umudu yaymak için İzmir’in bereket sofrasını büyütelim. Bu toprakların bereketini çoğaltmak ve adil bir şekilde bölüşmek için birbirimize daha da çok kenetlenelim.”