İETT 2021 Yılı Faaliyet Raporu, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nce onaylandı. Raporu Meclise sunan Genel Müdür Alper Bilgili, “Tam 7 yıl sonra aldığımız yeni metrobüs araçlarıyla filomuzun yaşını 11’den 9’a indirdik. Adalar’da, Türkiye’nin ilk yerli, tescilli 60 elektrikli aracıyla hizmet vermeye başladık. 50 elektrikli otobüs alımı için de ihaleye çıkıyoruz” dedi.

İETT’nin 2021 faaliyet raporu İBB meclisinde kabul edildi

İETT Genel Müdürlüğü’nün 2021 Yılı Faaliyet Raporu, Yenikapı Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde 2. Başkan Vekili Ömer Faruk Kalaycı başkanlığında toplanan İBB Meclisi’nde görüşülerek kabul edildi.

Faaliyet Raporunu İETT Genel Müdürü Alper Bilgili sundu. Bilgili, İstanbul’da şehir içi toplu taşıma yolcusunun yüzde 60’ını taşıdıklarını ve 2021yılında bir önceki yıla göre yüzde 20 artışla 422 milyon yolcu taşıdıklarını söyledi. Geçen yıl İETT’nin bütçesini etkileyen ekonomik göstergelerde en az yüzde 50 oranında artış yaşandığına dikkat çeken Bilgili, buna rağmen yatırım ve hizmetlere hız kesmeden devam ettiklerini belirtti.

2021 yılında ihalesini yaptıkları 200 yolcu kapasiteli 100 adet 21 metre ve 280 yolcu kapasiteli 60 adet 25 metre yeni metrobüs araçlarının ilk 30’unu teslim alarak hizmete koyduklarını hatırlatan Bilgili şunları söyledi:

"Metrobüs hattında çalışan araç filomuzu 7 yıl aradan sonra gençleştiriyoruz. Kalan 130 metrobüs aracının teslimatını birkaç ay içinde tamamlayarak, hattaki yaş ortalamasını yaşını 11’den 9’a indiriyoruz. Bu sayede toplam otobüs filo yaşımız da 10’dan 9’a inmiş olacak. Hatta 2020’de toplam 223 milyon km yapılırken, bu sene 227 milyona yükselttik. 2022 yılında da bu sayıyı 230 milyona yükseltmeyi hedefliyoruz.

Elektrikli otobüs alımı konusundaki çalışmaları hızla devam ediyoruz. Bu kapsamda 5 farklı marka aracı sahada ve teknik açıdan test ettik. Elektrikli otobüs alım ihalemizi de yakın bir zamanda tamamlayarak 50 adet elektrikli otobüs alımı için ilk aşamayı gerçekleştirmiş olacağız. Adalar’da yaklaşık 2 yıldır elektrikli araçlar ile hizmet vermekteyiz. Türkiye’deki ilk yerli, tescilli elektrikli araçlarından vatandaşlar oldukça memnun.

İETT araçlarına uyguladığımız kapsamlı teknik muayeneleri, ocak ayından itibaren 10 garajımızda artık özel halk otobüslerine de TÜV muayenesi muadili teknik muayene gerçekleştiriyoruz. Bu teknik muayenelerde araçları yaklaşık 200 farklı kritere göre denetleyerek özel halk otobüslerinin bakım kalitesini de İETT standartlarına yükseltmeyi hedefliyoruz. Hizmet kalitesinin artırılması için 1 milyon 700 bin servis öncesi, 200 bin de servis sırasında olmak üzere yaklaşık 2 milyon denetimi saha ekiplerimizle gerçekleştirdik. Bu yıl içerisinde özel halk otobüslerinin tamamında kamera, bilgilendirme ve anons sistemleri, telemetri ve benzeri donanım montajlarının tamamlanmasını hedefliyoruz. Esnek planlama yoluyla metrolara entegre mevcut hat sayısı artırılıyor. Bu sayede daha fazla sefer yapılarak filo verimliliği ve yolcu memnuniyeti artırılıyor. İETT olarak seferlerimizi aksatmadan, zorlu kış mevsiminde de yolcularımıza hizmet etmeye devam ettik. Sahadaki tüm çalışmaları yerinde ve filo izleme merkezlerimizden takip ederek seferlerin aksamadan devam etmesini sağladık.

"KUR VE AKARYAKIT BÜTÇEYİ ETKİLEDİ"

Son dönemde ekonomide, dövizde ve akaryakıt fiyatlarında yaşanan değişimler İETT’ye ciddi oranda olumsuz etkileri oldu. Yakıt harcaması giderlerin yarısını oluşturduğunu, enflasyon ve buna bağlı asgari ücret artışları gibi İETT’nin bütçesini etkileyen ekonomik göstergeler de en az yüzde 50 oranında artmıştır. İETT’nin 2021 yılı gider bütçesi 3 milyar 453 milyon 140 bin 979 lira olarak gerçekleşti, gelir bütçesi ise 744 milyon 275 bin 645 liralık ek finansman ile gider bütçesiyle eşitlendi.”

Alper Bilgili, İETT’nin daha önce istihdam ettiği kadın otobüs şoförlerine ek olarak Adalar’daki elektrikli araçlarda çalışan sürücülerle birlikte toplam 102 kadın sürücü personel istihdamı sağladığını da hatırlattı.

Toplantıda parti grupları adına yapılan konuşmaların ardından oylamaya sunulan İETT Genel Müdürlüğü 2021 Yılı Faaliyet Raporu; 92 kabul, 126 ret oyu aldı. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 26. maddesindeki hüküm gereği, dörtte üç oy çoğunluğuna ulaşmadığı için faaliyet raporu kabul edilmiş oldu.