İstanbul’da görev yapan İETT’nin kadın şoförlerine yönelik güvenlik sürüş eğitimi verilmesi konusunda İBB ile MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret AŞ arasında iş birliğine imza atıldı. Bu anlaşma çerçevesinde, şehir içi ulaşımda görev yapan kadın şoförlere, MAN ProfiDrive Akademisi’nin uzman eğitmenleri tarafından 2 gün süreyle güvenli sürüş ve teknik tanıtım eğitimi verildi.

İETT’nin 24 kadın şoförüne güvenli sürüş eğitimi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı toplu taşıma hizmetinde çalışan kadın şoförlere "Güvenli Sürüş Eğitimi" verildi. İETT bünyesinde şehir içi hatlarda aktif olarak çalışan 24 kadın şoför eğitimlerini başarıyla tamamlayarak bugün törenle sertifikalarını aldı.

İnteraktif eğitimlerin yanı sıra araç üzerinde uygulamalı olarak da gerçekleştirilen eğitimlere İETT bünyesinde aktif hatlarda çalışan 27 şoförden 24’ü katıldı. Eğitim sürecini başarıyla tamamlayan şoförler, düzenlenen törenle sertifikalarını aldı.

MAN’ın İstanbul İkitelli Tesisleri’nde gerçekleştirilen Güvenli Sürüş ve Teknik Tanıtım Eğitim Töreni’ne, İETT Genel Müdürü Alper Bilgili, Genel Müdür Yardımcısı Murat Altıkardeşler, İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanı Naşit Oskay, Eğitim Müdürü Neslihan İncirci ile MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret AŞ Genel Müdürü Tuncay Bekiroğlu ile eğitim alan şoförler katıldı.

TUNCAY BEKİROĞLU: KADIN ŞOFÖRLERİMİZ ÇOK FAZLA ÖĞRENME AZMİNE SAHİPLER

Sertifika töreninde konuşan MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret AŞ Genel Müdürü Tuncay Bekiroğlu, kadın şoförlerin erkeklerden daha azimli olduklarını belirtti. Bekiroğlu, şu açıklamayı yaptı:

"Eğitmen arkadaşlarımla sabah konuştum. Geri dönüş almak için 'Nasıl geçti bu eğitim' diye sordum. Arkadaşlarımın hayatları, her alandaki şoförlere eğitim vermekle geçiyor. Dediler ki 'Erkek öğrencilerimizden çok daha fazla öğrenme azmi olan ilgili, bilgili ve yetenekli bir ekiple karşılaştık' dediler."

"BELEDİYE OLARAK, KADIN İSTİHDAMINA ÖZEL ÖNEM VERİYORUZ"

İETT Genel Müdür Yardımcısı Murat Altıkardeşler, İBB olarak kadın istihdamına özel önem verdiklerini belirtti. Altıkardeşler, şunları söyledi:

“Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’nun ‘toplumsal yaşamda eşitlik’ temelli anlayışı nedeniyle İstanbul’da bugün sadece İETT’de değil, itfaiyeden şehir hatları vapurlarına, metrodan güvenlik personeline, hemen her alanda kadın çalışan sayısını artırdık, artırmaya da devam ediyoruz. Bu anlayış doğrultusunda da gelecek dönemde çok daha fazla kadın şoförü istihdam etmek istiyoruz. İlk göreve başlayan kadın şoförlerimiz çok olumlu tepkiler aldılar. Bize gelen teşekkürlerde, en çok pay kadın şoförlerimize aittir. Yolcularımızın bir kısmı, direksiyon başında kadın şoför görünce önce bir tedirginlik hissettiklerini ama ilerleyen dakikalarda kadın şoförlerimizin becerilerini gördükçe tedirginliğin yerini güvene bıraktığını ifade ediyorlar. Biz de belediye olarak, kadın şoförlerimize aynı şekilde güveniyoruz. Onlar, yaptıkları işe duydukları saygı, işlerini yaparken gösterdikleri özen, özveri sayesinde kendilerinden sonra bu işi yapmayı düşünen diğer kadınlara da ilham oluyorlar. Kent içi toplu taşımada hizmet kalitesini daha yukarılara taşımak için tüm gayretimizle çalışmaya devam ediyoruz. İstanbul halkına hak ettiği kalitede hizmet sunabilmek için daha yapacak çok işimiz var. Özellikle araç filomuzun yaşını gençleştirmek için hızlıca araç alımları yapacağız. Anlaşmasını yaptığımız 160 metrobüs aracı yanında, 2022’de 100 adet daha araç alarak filomuza katmayı hedefliyoruz.”

"KADIN ŞOFÖR OLMAK MUCİZE GİBİ DURUYORDU AMA BAŞARDIK"

Şoförler gerekli eğitimlerinin ardından, ağır vasıta araçlarının kullanımında da başarılı olduklarını ortaya koyan kadın şoförler hem ilgi, bilgi ve dikkatleri hem de soğukkanlı ve güvenli sürüş becerileri ile tüm eğitmenlerden tam not aldılar. Şoförlerden Sabriye Polat Kadın şoför olmanın bir mucize gibi bir şey olduğunu belirtirken, Ayşe Arzum İnanlar ise sahaya çıktıklarında İstanbul halkından özellikle kadınlardan övgü aldıklarını söyledi.

Şoförler şu ifadelere yer verdi:

Fatma Demir: “İETT bayan şoför olarak başvurduk ve kabul olundu daha sonrasında İBB'nin çalışmaları ile MAN’ın da hizmeti ile eğitimlerine geldik. İlk eğitimli üzerine oldu araca bindik arabanın teknik özelliklerini hocalarımız güzel bir şekilde anlattılar ve sürüş olarak dışarıya çıktık test ettik.”

Ayşe Arzum İnanlar: “Ben İstanbul Büyükşehir Belediyesi İETT kadın şoförlerinden birisiyim. Öncelikle, Ekrem başkanımıza bize bu yol açtığı için çok teşekkür ediyorum. 2 gündür MAN’dayız eğitimdeyiz. Öğretmenlerimiz içeride çalışan arkadaşlarımız otobüsleri bize tanıtıyorlar işimiz gereği bize çok yardımcı olacak bilgileri sundular Hepsine çok çok teşekkür ediyorum. Sahaya çıktığımızda, İstanbul halkından yük bir övgü alıyoruz. Özellikle kadın vatandaşlarımızdan.”

Sabriye Polat: “İETT’de kadın şoförüm. İki çocuk annesiyim, kadın şoför olmak mucize bir şey gibi duruyordu. Fakat ben Bunu başardım şu an eğitim alıyoruz çalışıyoruz. İstanbul'un her Mahallesi'nde her sokağında hatlarında görev alıyoruz yeni nesil otobüsler, hayatımıza getireceği kolaylıklar İstanbul'a vereceği kolaylıklar yolcuların rahatlığı ve bizim şoförlerimizin rahatlığı düşünülerek güzel bir başarılı bir otobüs yapmışlar. Eğitim esnasında küçük bir anımdan bahsedeceğim otobüsümü bir hanım durdurdu, hanım şu şekilde bana yaptı seninle gurur duyuyorum. Eğer bunu aldıysan devamı da gelecek.”