İfade özgürlüğü katlediliyor

BERFİN ŞENGİL

Türk Ceza Hukuk Derneği ve İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi, ‘Türk Ceza Hukuku kapsamında ifade özgürlüğüne ilişkin güncel meseleler’ başlığıyla sempozyum düzenledi. İstanbul Barosu’nun konferans salonunda gerçekleştirilen sempozyumda, ‘Sosyal Medya ve İfade Özgürlüğü’, ‘Terörle Mücadele Tedbirleri ve İfade Özgürlüğü’ ve ‘Toplanma ve Örgütlenme Özgürlüğüne Müdahaleler’ başlıkları tartışıldı.

Prof Dr. Yaman Akdeniz sunumunda, 2009 yılından bu yana erişim engellemelerine ilişkin istatistiklerin yayınlanmaması üzerinde durdu. Akdeniz, Soma Katliamı sırasında attığı tekmeyle gündeme gelen Yusuf Yerkel’in fotoğraflarına erişim engelleme kararının getirilmesinin amacının, olayları unutturmak olduğunu ifade etti.

NEFRET SÖYLEMİ TANIMLANAMAZ

İfade özgürlüğü üzerine yaşanan problemlerin siyasiler üstünde yoğunlaştığını söyleyen Avukat Özgür Urfa, “Siyasi iktidarın, mevcut hükümetin her türlü yazılı, sözlü, bireysel ya da toplu ifade özgürlüğü Türkiye’de suç olarak addediliyor. Evrensel hukuk kurallarının düşünce, ifade özgürlüğüne ilişkin tüm mevzuat düzenlemelerinin ve uygulamalarının Türkiye’de katledildiğini görüyoruz” diye konuştu. Sadece 10 Ekim’de yaşananların bile bunu doğruladığını belirten Urfa, “Evrensel kural ve uygulamalara göre siyasilerin, iktidar sahiplerinin sarsıcı şekilde eleştirilmeleri gerekirken Türkiye’de siyasilerin sert şekilde eleştirmesi, itham etmesi ifade özgürlüğü olarak görülüyor” ifadelerini kullandı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olan Aras Türay ise sosyal medyada nefret söyleminin boyutlarına dikkat çekti. Türay, nefret söyleminin tanımlanamayacağını sadece tarif edilebileceğini vurguladı.

Sempozyumun ikinci oturumunda konuşan İstanbul Üniversitesi’nden Dr. Buket Soygüt de, terörle mücadele ve tedbirler noktasında son dönemde Barış Akademisyenleri, Ayşe Çelik, Sırrı Süreyya Önder, Selahattin Demirtaş gibi pek çok davanın olduğunu aktardı.

DÜŞMAN ÜLKE HUKUKU İŞLENİYOR

Avukat Benan Molu, “Terörle Mücadele Kanunu yeterli değil. Başınıza bir şey geldiğinde yapmanız gerekenleri bilmelisiniz’’ şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Duygun Yarsuvat ise şunları söyledi: “Düşman ülke hukuku işleniyor. Talimatla gazetecilere ceza verildiğini görüyoruz. Yargı bağımsızlığı yok.”