İktidarın içindeki bölünme spor medyasına da yansıdı. Cumhurbaşkanı’na yakınlığıyla bilinen Rıdvan Dilmen’in, iktidar destekçisi diğer medya mensuplarını sert ifadelerle eleştirmesi yaşanan güç savaşını ayyuka çıkardı.

İfşa edilen belgeler, tweetler ve daha fazlası: Güç savaşı

Eren TUTEL

Rıdvan Dilmen’in açıklamaları spor medyasındaki güç savaşını ortaya çıkardı. Dilmen’in, İbrahim Seten, Mehmet Aslan, Ersin Düzen ve İsmail Er gibi isimleri hedef göstermesi spor basınını ikiye bölmüş gibi gözüküyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlığıyla tanınan Dilmen’in siyasi iktidardan güç devşiren diğer isimlere açıkça ‘savaş’ ilan etmesi ipleri kendi eline almak için yaptığı bir hamle olarak görülüyor. Karşı tarafın da Dilmen’e aynı sertlikte yanıt vermesi iktidarın içindeki bölünmenin spora yansıması olarak görülüyor.

Spor medyasındaki bu güç savaşı geçen sezon Başakşehir ve Trabzonspor arasında geçen şampiyonluk yarışında Berat Albayrak’a yakınlığıyla bilinen Turkuvaz Medya Grubu’nun açık bir şekilde bordo-mavili kulübe verdiği destekle başladı. Başakşehir’in şampiyonluğunu ilan etmesinin ardından Turkuvaz’a ait gazetelerin manşetlerini turuncu-lacivertli kulübün tüm sezon hakemler tarafından kollandığını iddia eden manşetler süsledi.

SERDAR TATLI GERİLİMİ

Erdoğan’ın ‘Benim kurduğum takım’ dediği Başakşehir’in ağır ifadelerle eleştirilmesi yandaş basının daha önce pek fazla başvurduğu bir yöntem değildi. Geçen sezondan kalan bu gizli çatışma bu sezonun başında Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanlığı’na Serdar Tatlı’nın getirilmesiyle tavan yaptı. Dilmen’in sert sözlerle eleştirdiği İbrahim Seten ve diğer isimler, Tatlı’nın MHK’nin başına getirilmesinin Dilmen’in lobisiyle gerçekleştiğini iddia etti. Rıdvan Dilmen’i sosyal medya üzerinden ağır ifadelerle eleştiriler gelince Dilmen de artık iyice ortaya çıkan güç savaşını yaptığı uzun açıklamayla ortaya çıkardı. İki taraf da kılıçlarını çekerken savaş baltaları artık çok net bir şekilde görülüyor.

‘AÇIKLAMALARI YANLIŞTI’

Yaşanan gerilimi gazetemize değerlendiren deneyimli gazeteci Attila Gökçe, Rıdvan Dilmen’in açıklamaları hakkında fikirlerini şu ifadelerle anlattı: “Rıdvan Dilmen bir futbol fenomeni, her zaman gündemde. Kendisinin hem futbolculuğunu hem de yorumculuğunu çok beğeniyorum. Özellikle maçların öncesinde, sonrasında yaptığı analizler isabetli, bu konuda çok iyi bir referans. Fakat son açıklamaları iyi olmadı. Türkiye’de maalesef çatışma ortamından beslenen insan sayısı çok fazla. Bu durum futbolu da yıpratıyor.”

Çatışma ortamının ne medyaya ne de spora bir katkısı olmayacağını ifade eden Gökçe, “Futbolumuzun çatışmaya değil, dayanışmaya ihtiyacı var. Gazetecilerin de dayanışmanın bir parçası olması gerekiyor. Futbolumuzu ancak bilimsel metotları kullanarak marka haline getirebiliriz. İçinde bulunduğumuz çatışma ortamı bizi ancak geriye götürür” ifadelerini kullandı. Dilmen’in Serdar Tatlı’yı MHK’nin başına getirmesindeki rolü hakkında bir bilgisi olmadığını ancak konunun ne Rıdvan Dilmen’in kendisi ne de TFF tarafından yalanlanmadığına dikkat çeken Gökçe, “Rıdvan için üzücü bir durum” dedi.

Gazetecilerin siyasi iktidarı kullanarak fikir belirtmesini doğru bulmadığını belirten deneyimli gazeteci, “Gazetecilerin siyasetten güç devşirmesi doğru değil. Cumhurbaşkanı’nın da insanların kendi isimlerini kullanarak açıklamalarda bulunmalarını pek hoş karşıladığını sanmıyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

ifsa-edilen-belgeler-tweetler-ve-daha-fazlasi-guc-savasi-784455-1.

ifsa-edilen-belgeler-tweetler-ve-daha-fazlasi-guc-savasi-784456-1.

TFF’DEN AÇIKLAMA

Öte yandan MHK Başkanı Tatlı’nın Dilmen’in etkisiyle atandığına ilişkin iddialara TFF’den yanıt geldi. Yapılan açıklamada, “Türkiye Futbol Federasyonu atadığı Merkez Hakem Kurulu ile sezona başlamıştır ve yeni kurulun bağımsız atama ile görevlendirmelerine saygı duymakta ve destek olmaktadır” denildi.

***

Düzen’in şirketine 412 bin kendisine 27 bin 500 TL

TRT Spor spikeri Ersin Düzen’in kanaldan aldığı paraya dair tartışmaya CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel de katıldı. Sertel, TRT’nin üç yıl önce paylaştığı bilgileri hatırlatarak, Düzen’in şirketinin kanaldan ayda 412 bin TL aldığını söyledi. Bloomberg kanalında yorum yapan Fatih TRT Spor da tartışmalar üzerine bir açıklama yaparak 'Stadyum' programının moderatörü Ersin Düzen'e 27 bin 500 TL hizmet bedeli ödediklerini duyurdu. Konuya ilişkin açıklamada, "Ersin Düzen'e yeni yayın döneminde yapılan yüzde 10 artışla aylık 27 bin 500 TL hizmet bedeli ödenmektedir. Haksız ve yanlış bilgilerden hareketle ortaya atılan iddialar tüm TRT çalışanlarını derinden üzmektedir."

***

Yıldırım: Baronları temizlemek şart

Eski Fenerbahçe başkanı Aziz Yıldırım da konuyla ilgili konuştu. Sözcü Gazetesi'nden Aytunç Erkin'in sorularını yanıtlayan Yıldırım, "Spor medyasındaki baronları temizlemek şart" dedi. Aziz Yıldırım, “Yıllar önce Türk futbolunun baronlar tarafından yönetildiğini söylemiştim. 'Gerçeklerin bir gün ortaya çıkmak gibi huyu vardır' cümlesi bir kez daha kanıtlandı ve gerçek ortaya çıktı. Baronları temizlemek şart. İsimler üzerinde durmuyorum. Daha o kadar konu ve olay var ki. 2016’da avukatlarımız, medyayla ilgili suç duyurusunda bulunmuştu” diye konuştu.