İFSAK  24. İstanbul Fotoğraf Günleri

1-30 Kasım 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Türkiye’de fotoğraf ve sinema sanatının öğrenilmesi, yaygınlaşması ve gelişmesi için çalışmalar yapan İFSAK’ın, 1985’ten beri düzenlediği İstanbul Fotoğraf Günleri’nin bu yılki teması ‘THANATOS–Tek Düşmanım Kendim’ olarak belirlenmiş. Derneğin sitesinde tema ile ilgili bir kısa bir açıklama var. Ancak bence bu özet yetersiz olduğu gibi hem bireye dair, hem de topluma dair kullanılan kavramlar ve olgular bu haliyle sorunlu. Özet şöyle; ‘THANATOS – Tek Düşmanım Kendim’; kişilerin içinde ölüm ve yokolma korkusundan kaynaklanan saldırganlık duygusunun hep varolduğu, çeşitli şekillerde baskılandığı ancak tamamen yok etmenin mümkün olmadığı, bunun ancak etkin bir demokrasi ve hukuk düzeniyle sağlanabileceği üzerinde duruyor.

Gelenekselleşen İFSAK İstanbul Fotoğraf Günleri; Türkiye’de ve İstanbul’da düzenlenmeye başlanan ilk fotoğraf festivali olarak lanse ediliyor. Bugüne kadar Alex Webb, Paolo Pellegrin, Anders Petersen, Raghu Rai, Joachim Ladefoged, Pentti Sammalahti, Kent Klich, Antoine d’Agata, Susan Schwartzenberg, Stanley Green, Gueorgui Pinkhassov, Alexander Rodchenko, World Press Photo, Photography Center of Thessaloniki, Italian Federation of Photography Associations gibi sanatçıları ve kurumları ağırlamıştı.

İFSAK 24. İstanbul Fotoğraf Günleri’nin Düzenleme Kurulu Tanju Akleman, Altan Bal, Orhan Cem Çetin, Serra Mübeccel Gültürk, Yalçın Savuran, Özcan Yurdalan’dan oluşuyor.

Etkinliklerde; sergiler, fotoğraf gösterileri, yurt içi ve yurt dışından katılan sanatçılarla söyleşiler, forumlar ve fotomaraton yer alıyor. Bangladeşli sanatçı Shahidul Alam ‘’ Belgeseli Sarma Pratiği’’ isimli bir konferans verecek.
Katılan sanatçılar; Shadi Ghadirian (İran), Lori Nix (ABD), Tina Enghoff (Danimarka), Kent Klich (İsveç), Aorta - Marco Grizelj and Kristian Krän (İsveç), Issa Touma (Suriye), AES + F (Rusya), Ozan Emre Oktay, İlke Veral Coşkuner, Sadık Demiröz, Yücel Tunca, Emin Özmen, Çağdaş Erdoğan, Seçkin Tercan, Aramis Kalay, Bedran Tekin, İlham Tibet, Rıza Aydan Turak, Sinan Kılıç, İFSAK Kadın Hakları Grubu, İFSAK Belgesel Fotoğraf Grubu (Türkiye)

Atölye çalışmalarına gelince; Eğitmenliğini Yücel Tunca’nın yapacağı “Aile Belgeseli Atölyesi”; Fotoğrafçıların biyolojik ya da seçilmiş ailelerinin kronolojik veya tematik hikayelerini anlatmayı öneren bir atölye çalışması... Katılımcılar ile aile kavramı üzerine giriş mahiyetinde bir sohbetle başlayacak atölye. Ardından, fotoğraf dünyasında deneyimlenmiş aile belgeseli kapsamında değerlendirilebilecek anlatılar izlenecek ve bu fotoğraf serilerinin analizleri hep birlikte yapılacak. Atölye sonrasında aile belgeseli üretmek isteyen katılımcılarla proje planlama taslakları hazırlanacak. Dileyen katılımcıların beraberinde getirecekleri hazır aile görselleri üzerinden yaratıcı fikirler geliştirilmeye çalışılacak.

Eğitmenliğini Ercan Arslan’ın yapacağı “ Basın Fotoğrafçılığı Atölyesi” şu başlıklar altında yapılacak; Fotoğraf-Gazete ilişkisi - Foto Muhabiri nerde nasıl çalışır, Bir foto muhabiri nasıl olmalı - Fotoğraf seçim kriterleri - Belgesel Fotoğraf-Proje Hazırlama -Foto Röportaj - Portfolyo değerlendirme.

Eğitmenliğini Altan Bal’ın yapacağı “Belgeselde Yeni Anlatım Yöntemleri Atölyesi”nin içeriği ise şöyle aktarılmış; İnsanın anlama ve anlatma çabası, neredeyse varoluşu kadar eskidir. Mağara duvarına çizdiği resimden itibaren yüzyıllar boyunca anlamanın ve anlatmanın yeni yöntemlerini aramaktan asla vazgeçmemiştir. Fotoğraf, belgesel fotoğraf da bu çabaların bir ürünü olarak yüzyılı aşkın bir süredir etkili bir yöntem olarak hayatımızdaki yerini almıştır. Belgeselde Yeni Anlatım Yöntemleri Atölyesi’nde görsel anlatımın ilk örneklerinden başlayarak, yıllar içinde değişen, gelişen görsel anlatım yöntemleri üzerine konuşulacak ve örnekler incelecek.
Festivale başarılar diliyorum. Daha ayrıntılı bilgiye İFSAK’ın sitesinden ulaşabilirsiniz.