İFSAK 55. kuruluş yılında kalıcı bir albüme imza attı. Üyelerinin fotoğraf arşivinden seçkilerin yer aldığı albümün editörlüğünü ABD’li sanatçı Melanie Light yaptı. 280’den fazla üyenin 2800 fotoğrafları arasından yaptığı seçkiler için M. Light “Fotoğraflarınızda ironi, trajedi, aşk, simetri, kaos, metanet, haksızlık, mücadele, ruh, yalnızlık ve aile görüyorum,” diyor ve devam ediyor; “Bu süre içinde Türkiye’de meydana gelen birçok protestonun içine girmekten korkmadınız ve protestoların yakınında ve ön cephesinde olduğunuzu gösteren çok sayıda fotoğraf var.”

Melanie haklı. En çok Gezi sürecinde, sonra ölenlerin anmalarında, daha sonra Soma’da, amatör, profesyonel birçok fotoğrafçı oradaydılar. Gezi Direnişi sonrası belki de Türkiye tarihinde olmadık hızda ve sayıda kitap ve fotoğraf albümü basıldı.

Albümü oluştururken dünyada sinema ve fotoğraf kulüplerinin benzer kitaplarından bahsediyor. Melanie; Picasso ve Jean Miro özel basım sanat kitapları arasında 1897 yılında Photo-Club de Pariz tarafından bastırılmış Quatrieme Salon de Photographie kitabını sayıyor. İFSAK’ın amacının üyelerinden gelen ilginç fotoğraflardan oluşan bu kitaplara benzer bir istek olduğunu söylüyor ve ekliyor: “O tarihte, akademisyenler ve aydınlar kendi değerlerine ve fikirlerine göre materyal seçerek düzenliyorlardı. Daha sonra bunu resmi dünya görüşü olarak tekrar topluma sunuyorlardı. On dokuzuncu yüzyılda insanların aklında ve kalbinde nelerin olduğunu, sanatçı olmayan ama yine de fotoğraf sanatını ciddiye alan insanların gözünden görmek olağandışı. Sonuçta bu kitap 1897 yılında Paris’te sıradan insanların neye önem verdiğini gösteren önemli bir tarihi eser haline geldi.”

İFSAK’ın 55. yılında yaptığı bu albüm Melanie’nin dediği gibi hem geçmişin fotoğraf kulüplerine bağlayan hem de derneğin zamanımızı temsil eden, gelecek yıllarda insanları bilgilendirecek başka önemli bir tarihi kayıt olur umarım. Albüm 2 cilt ve; ‘Günümüz Bakışı’, ‘Geometri’, ‘Düğün’, ‘Şehir Dışı Yaşam’, ‘Balıkçılar’, ‘Mandalar’, ‘Yağlı Güreş’, ‘Spor’, ‘Gece ve Şehir’, ‘Mimari’, ‘Yüzler’, ‘Emekçiler’, İnanç ve Işık’, ‘Sema’, ‘Daire’, ‘Doğa’, ‘El Emeği’, ‘Çömlek’, Müze’, ‘Fantazi’, Protesto’, ‘Gezi’ gibi konu başlıklarına göre sınıflandırılmış fotoğraflardan oluşuyor.

Her bölüm için ayrı kıssalar yazılmış. Melanie Light ‘Protesto’ fotoğraflarının olduğu bölüme şöyle bir kıssa yazmış; “Heyecen verici, tehlikeli ve bazen de komik olan demokrasi organizması geriniyor ve inleyerek hayatta kalıp özgür halkı koruyor. İnsanlar hükümetlerini emanet ettikleri erkeklerin ve kadınların başarısız olduğunu hissedince, öne çıkıp güçlerini geri istemek zorundalar. Sessiz yaşamlar altüst oluyor, uzun süreli hayal kırıklığı ve öfke açığa çıkıyor, bireyler güç kazanıyor ve insanlar birleşerek daha özgür ve adil bir toplum yaratıyor.”

Serkan Turaç başkanlığındaki İFSAK yönetiminin, üyelerinin ve Melanie’nin katkılarıyla başarılı bir albüm ortaya çıkmış, bize ise emeği geçen tüm çalışanlara teşekkür etmek kalıyor, edinmenizi tavsiye ederim.