İstanbul Havalimanı'nda yapılan Covid-19 testlerinin yüklenici firmalara devredildiğini ve ihaleyi alan firmanın test başına 250 lira aldığını hatırlatan CHP'li Milletvekili Adıgüzel, işletmeci firmanın 30 ile 50 arası personelinin maaşını test firmasına yüklediği şeklinde iddialar olduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığı'nın yapması gereken işi rant devşirmek için havaalanını işleten bir firmaya havale ettiğini söyleyen Adıgüzel, konunun detaylarının açıklanması için verdikleri soru önergesine de hala yanıt alamadıklarını söyledi.

İGA'ya bir ikram da Bakanlıktan: "Covid testi başına pay alıyor, çalışanlarının maaşını ödetiyor"
Fotoğraf: Depophotos

HABER MERKEZİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında, Sağlık Bakanlığı'nın yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını döneminde, bazı 'yap işlet devret' havalimanlarında yüklenici firmalara Covid-19 testi yapma işini de devrettiğini hatırlattı. Bu firmalardan birinin de İstanbul Havalimanı yüklenici firması İGA olduğunu kaydetti.

İstanbul Havalimanı'nda ihaleyi alan firmanın test başına yolculardan 250 TL aldığı, bu 250 TL'nin 112 TL'sinin işletmeci firmaya pay olarak verildiği, ayrıca işletmeci firmanın 30 ile 50 arası personelinin maaşını da test firmasına yüklediği iddiaları olduğunu bildiren Adıgüzel, "İstanbul Havalimanı'nı işleten firma devletten hem kira ve işletme parası almaktadır hem de bu Covid testleri üzerinden pay alıyor ve bazı personelinin maaşlarını ödettiriyor. Sağlık Bakanlığı kendi yapması gereken işi, sağlıkla ilgisi olmayan havaalanını işleten bir firmaya havale etmiş ve rant devşirmiş görünüyor" diye konuştu.

CHP Milletvekili Mustafa Adıgüzel CHP Milletvekili Mustafa Adıgüzel CHP Milletvekili Mustafa Adıgüzel

Konuya ilişkin Sağlık Bakanlığı'na bir soru önergesi verdiklerini ancak henüz yanıt alamadıklarını akratan Adıgüzel, sorularını yineledi. Adıgüzel'in Sağlık Bakanlığı'na sorduğu sorular şöyle:

►Yapılan testlerin sayısı ve bedeli ne kadardır?
►Ne kadar insana ne kadar test yapılmıştır?
►Bu süreçler Sağlık Bakanlığınca kim tarafından yönetilmiş ve denetlenmiştir?
►Diğer yap işlet devret olan havalimanlarında benzer uygulamalar var mıdır?
►Havalimanını işleten firmanın hem test ücretlerinden pay alması hem de çalışanlarının maaşlarını ödetmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
►Bütün bu süreci hangi mevzuata göre yönettiniz?
►Türkiye'deki kanunlar böyle bir duruma müsaade etmezken nasıl bu işi yaptınız?

Adıgüzel'in Meclis'te yaptığı konuşma şöyle:

"Havalimanlarında başlangıçta Türkiye Sağlık Enstitüsü Başkanlığı yani TUSEB ile bir anlaşma yapılmıştı. Covid tesleri TUSEB tarafından yapılacaktı. Ama sonra bir şeyler oldu. Havalimanını işleten firmaya Sağlık Bakanlığı test yapma işini havale etti. Bu enteresan bir durumdur. Çünkü Sağlık Bakanlığı salgında tüm sağlık hizmetlerini tamamen ücretsiz ve kendi kontrolünde götürmek durumundadır. Fakat İstanbul havalimanı gibi bazı yap işlet devret havalimanlarında yüklenici firmaya bir sağlık işini yani test yapma işini havale ettiler. İstanbul Havalimanı'nda Kalyoncu bu iş için ihaleye de çıktı ve Şafak, TRG, C-TEST, Sanimed firmaları da ihaleye girdi şeklinde bilgiler var. İhaleyi alan firmanın test başına yolculardan 250 TL aldığı, bu 250 TL'nin 112 TL'si işletmeci firmaya pay olarak verildiği, ayrıca işletmeci firmanın 30 ile 50 arası personelinin maaşını da test firmasına yüklediği iddiaları var. İstanbul Havalimanı'nı işleten firma devletten hem kira ve işletme parası almaktadır hem de bu Covid testleri üzerinden pay alıyor ve bazı personelinin maaşlarını ödettiriyor. Sağlık Bakanlığı kendi yapması gereken işi, sağlıkla ilgisi olmayan havaalanını işleten bir firmaya havale etmiş ve rant devşirmiş görünüyor. Bu konuyu bir soru önergesi ile sorduk. Sağlık Bakanlığı henüz cevap vermemiştir. "

'SAĞLIK BAKANLIĞI RANT DEVŞİRMİŞ'

İstanbul Havalimanı'nda 'Kalyoncu bu iş için ihaleye de çıktı' ve 'Şafak, TRG, C-TEST, Sanimed firmaları da ihaleye girdi' şeklinde bilgiler var. İhaleyi alan firmanın test başına yolculardan 250 TL aldığı, bu 250 TL'nin 112 TL'si işletmeci firmaya pay olarak verildiği, ayrıca işletmeci firmanın 30 ile 50 arası personelinin maaşını da test firmasına yüklediği iddiaları var.

İstanbul Havalimanı'nı işleten firma devletten hem kira ve işletme parası almaktadır hem de bu Covid testleri üzerinden pay alıyor ve bazı personelinin maaşlarını ödettiriyor. Sağlık Bakanlığı kendi yapması gereken işi, sağlıkla ilgisi olmayan havaalanını işleten bir firmaya havale etmiş ve rant devşirmiş görünüyor. "

İGA yatırımcıları, Cengiz, Mapa, Limak, Kolin, Kalyon Ortak Girişim Grubu'ndan (OGG) oluşuyor.