Iğdır’daki hava kirliliğini Meclis gündemine taşıyan HDP'li Habip Eksik, "Iğdır ilinde insanlar sokağa çıkamaz hale gelmiştir" diye konuştu. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Eksik, "Şehirdeki hava kirliliği düzensiz yol çalışmaları nedeniyle ne kadar arttı, halkımızın bu şekilde cezalandırılmasının sebebi nedir?" diye sordu.

Iğdır’daki hava kirliliği Meclis gündeminde: "Avrupa’nın havası en kirli kenti"
Fotoğraf: Arşiv

Haber Merkezi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Iğdır Milletvekili Dr. Habip Eksik, Iğdır’daki hava kirliliğini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren HDP’li Eksik, “2021 Dünya Hava Kirliliği Raporuna göre Avrupa’nın havası en kirli kenti ise seçim bölgem Iğdır ili olmuştur. Var olan hava kirliliğine yanında kayyum atanan Iğdır Belediyesindeki çalışmaların zamana yayılması ivedi bir şekilde bitirilmesi gereken projelerin zamanında yayılması sebebiyle Iğdır ilinde insanlar sokağa çıkamaz hale gelmiştir” dedi.

“İktidar tarafından Mayıs 2020 tarihinde halkların iradesi gasp edilerek Iğdır Belediyesi’ne kayyum atanmıştır” diyen Eksik sözlerini şöyle sürdürdü:

"Iğdır ilinin tüm sorunlarını çözeceğiz iddiasıyla kayyum politikasını meşrulaştırmaya çalışan iktidar, seçim bölgem Iğdır ilinde sorunların başatı olmuş şehir yaşanmaz hale gelmiştir. Iğdır ilinin içme suyu ve kanalizasyon çalışmaları sebebiyle kazılan yollar uzun süre yapılmamakta, belli bir yükseklikten bakıldığında toz bulutu şeklinde şehri kaplamaktadır. Hâlihazırda hava kirliliği sebebiyle birçok sağlık sorunların odağı olan Iğdır Belediyesinin kontrolsüz çalışmaları sebebiyle yurttaşlar evlerinden çıkamaz hale gelmişlerdir. İki yılı aşkın bir süredir kayyum tarafından yönetilen seçim bölgem Iğdır ilinde yol çalışmaları kısım kısım yapılmamakta, tüm yollar kazılarak çalışma alanına çevrilmiş yapılan çalışmalar ise plansız yapılmaktadır. İnşaat alanına çevrilen yollar uzun süre yapılmamakta adeta halk cezalandırılmaktadır."

HAVA KİRLİLİĞİNİN İNSAN SAĞLIĞINA ZARARI

Eksik, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum’a ise şu soruları yöneltti:

• Seçim bölgem Iğdır ilinde çalışmaların zamana yayılmasındaki amaç nedir, düzensiz bir şekilde yapılan yol yapım çalışması sonucu şehir toz toprak içindedir halkımızın bu şekilde cezalandırılmasının sebebi nedir?
• Iğdır ilinin su ve kanalizasyon ihaleleri hangi firmalara verilmiştir? Firmalara ödeme yapılmadığı ve firmaların bilinçli olarak yolları inşaat halinde bıraktığı iddiası doğru mudur?
• Belli bir kesimin çıkar elde etmesi için Iğdır halkına yapılan bu zulmü nasıl açıklayacaksınız?
• Iğdır ilinde yollar kısım kısım niçin yapılamamaktadır, şehrin yollarının tamamının kazılmasının gerekçesi nedir?
• Şehirdeki hava kirliliği düzensiz yol çalışmaları nedeniyle ne kadar arttı? Hava kirliliğinin Iğdır’da insan sağlığına verdiği zarar ne kadardır?
• Son iki yılda Iğdır ilinde kanser, bronşit, astım, koah ve üst solunum yolu hastalıklarının sayısı kaçtır? Bu hastalıklara bağlı Iğdır’da kaç ölüm gerçekleşmiştir?