IGM ile metal işverenleri arasında jet sözleşme

Gürsel Karakavak / Duisburg

Geçtiğimiz hafta cuma günü Alman Sendikalar Birliği (DGB) üyesi Endüstri Metal İşçileri Sendikası (IGM) ile Kuzey Vestfalya Eyaleti metal işverenleri arasında 2020 sonuna kadar geçerli olacak sözleşme imzalandı.

Sözleşmede:

►Olası bir kısa çalışma süresinde yüzde 80 oranında gelir güvencesi sağlanması,

►Yüzde 80’lik gelir güvencesinin çalışanların izin ve Noel primlerinin yanında oluşturulacak dayanışma fonuna işverenlerin de çalışan başına bir defalık 350€ ödemesini

►Koronavirüs nedeniyle okulların kapanmasıyla zor durumda kalan çalışanlara, daha önceki anlaşmada öngörülen yüzde 24,5 ödeme yerine 8 günlük ücretli izne ayrılabilme, zorunlu durumlarda bunun 5 gün daha uzatılması hakkı öngörülüyor

Sendika yöneticileri sözleşmenin diğer eyaletlerde uygulanmasını da önerdiler. Görüşmelere, otomobil sektöründe elektro otomobil üretimine geçişte birçok üreticinin işçi çıkarma programlarının baskısıyla başlayan sendika, iş güvencesi karşılığı kazananın ve kaybedenin olmadığı ve ücret artışının enflasyon oranında olacağı “moratoryum” önerisiyle adım atmıştı.

Yapılan anlaşmanın ise hedeflerin çok altında kaldığı, sözleşmeyle otomobil üreticilerinin işçi çıkarma programlarının göz ardı edildiği, koronavirüsün gölgesinde hükümetin destek programı da dikkate alındığında dünya çapında iş hacmi olan şirketlere açık çek verilirken çalışanlar için kayda değer bir destek görülmediği düşünülüyor. Bu krizden de çalışanların kaybeden olarak çıkmasından korkuluyor.