Koronavirüs mutasyonun yoğun olarak görüldüğü İngiltere vaka sayıları ve ölümler artmaya devam ediyor. Ülkede, günde 2 milyon kişiye aşı yapılması hedeflenirken emekli doktorlar ve iğne yapmayı bilenlerin de göreve çağrıldığı ifade ediliyor.

İğne yapmayı bilenler ve emekli doktorlar göreve çağrılıyor: Dakikada bir kişi ölüyor

Didem MERCAN

KORONAVİRÜS mutasyonunun görüldüğü İngiltere’de Covid-19’a bağlı ölümlerde ciddi artış yaşanıyor. Türkiye’de Covid-19’a ilişkin aşılama stratejisi, satın alınan doz miktarı ve aşılama takvimi tartışılırken İngiltere’de şimdiye dek nüfusun yaklaşık beş milyonunu aşılandı. İngiltere’deki aşılama sürecini ve son gelişmeleri İngiltere Tabipler Birliği Kuzey Londra Bölgesi Başkan Yardımcısı Teoman Sırrı ve Covid Bölümü’nde görev yapan Nörolog Dr. Ben Turner BirGün’e değerlendirdi.

İngiltere'de ortaya çıktığı düşünülen mutasyon sonrası koronavirüs yüzde 70 daha hızlı yayıldığını ifade eden Sırrı, "Hemen hemen dakikada bir kişi hayatını kaybediyor ve her 30 saniyede ise bir kişi hastaneye kaldırılıyor. Son 24 saat içinde Birleşik Krallık’ta bin 820 kişi, şu ana kadar toplam ise 93 binden fazla kişi hayatını kaybetti. İngiltere Covid-19’a bağlı ölü sayının en çok yaşandığı Avrupa ülkesi oldu” dedi.

GÜNDE 2 MİLYON KİŞİ AŞILANACAK

Sağlık çalışanlarının üzerindeki baskının arttığını ve hastanelerin çok zor durumda olduğunu ifade eden Sırrı, şöyle devam etti: “Şu anda İngiltere’de tüm zorunlu olmayan ameliyatlar durduruldu. Hastanelerde yer bulmak imkânsız hale geldi. İngiltere bu gidişatı durdurmak için günde 2 milyon kişiye aşı yapmayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda 24 saat açık aşı yapma merkezleri açmaya çalışıyorlar ve yine bu bağlamda emekli doktorlar ve iğne yapmayı bilenler göreve çağrılıyor.”

ALERJİSİ OLANLARA YAPILMIYOR

İngiltere’nin şu an da BioNtech ve Moderna’yı kullandığını belirten Sırrı, “Alerjisi olanlara Pfizer aşısı yapılmıyor. Öncelik bakım evlerinde kalan yaşlılar, onların bakıcıları ve 80 yaş üstü olan kişiler. Şimdi yavaş yavaş 70 yaş üstü ve kronik hastalara aşılar verilmeye başlandı’’ dedi.

Son günlerde İsrail’de ortaya çıkan araştırmalara da değinen Sırrı, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Yapılan ilk açıklamalarda Pfizer aşısının yüzde 90’lara varan koruma sağladığı söylenmişti ancak İsrail’de yapılan bazı araştırmalar farklı veriler ortaya koyuyor. İsrail’in araştırmasına göre, ikinci doz erken yapılmazsa yüzde 33’lük bir korumadan bahsediliyor. Bu büyük bir problem çünkü elde çok fazla aşı yok. Çok hızlı ve acele bir şekilde ilk dozu herkese vermeye çalışıyorlar. Yani ikinci dozun hızla yapılması aşının koruyuculuğu bakımdan önemli. İlk dozdan sonra ikinci doz üç hafta içinde yapılmalı oysa şu aşamadaki plan 12 hafta sonra yapılması yönünde. Gecikme olursa ilk dozun koruyuculuğu çok düşer bu nedenle ikinci doz çok hızlı bir şekilde verilmeli.”

AŞI MERKEZLERİ KURULACAK

Barts Health NHS Trust Covid Bölümü’nde görev yapan Nörolog Dr. Ben Turner, Birleşik Krallık’ın Pfizer, AstraZeneca ve yakında Moderna aşılarını kullanmaya başlayacağını belirtti. Turner, aile hekimliklerinde aşılamanın yapıldığını ve yakında kurulacak aşı merkezlerinde bu aşılamanın devam edeceğini hatırlattı.

Tüm aşıların küçükte olsa komplikasyon riski taşıdığını belirten Dr. Turner sözlerinin şöyle noktaladı: “Tüm aşılarda bağışıklık sisteminin uyarılması nedeniyle bazı riskler ortaya çıkabilir, örneğin kas zayıflığı ve vücudun bazı bölgelerinde karıncalanma, uyuşma, refleks ve his kayıplarına neden olan Guillain Barre Sendromu, Brakial Nörit (Omuz ve çevresinde ağrı ve kas güçsüzlüğü) yaşanması söz konusu. Sanırım Pfizer aşısı olduktan sonra bende bu komplikasyonu (Brakial Nörit) yaşadım. Ne yazık ki, BAME raporunda belirtildiği gibi, popülasyonun yaklaşık yüzde 50'si aşı yaptırma konusunda isteksiz ve yine bu kişilerin Covid-19 açısından yüksek risk altında oldukları biliniyor.”