Hükümet yine kaşıkla verdiğini kepçeyle geri alıyor. Bugün itibariyle elektrikten köprü ücretlerine, vergilerden harçlara her şeye zam geliyor

İğneden ipliğe zam!

Yurttaşlar, yeni yılın sabahına rekor zamlarla uyandı. İğneden ipliğe her şeye zam geldi.

Vergi Usul Kanunu uyarınca, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon rakamlarına göre, yeniden değerleme oranı yüzde 14,47 olarak belirlendi. Yeniden değerleme oranıyla birlikte 2018 yılında vergi, harç ve cezalarla birlikte birçok kalem ürünün fiyatı güncellendi. Trafik cezalarından cep telefonu vergilerine, ehliyetten pasaporta, elektrikten su tüketim bedellerine kadar her şey zamlandı.

Elektrik
Bugünden itibaren elektrik fiyatlarına yüzde 8,8 zam geldi. Daha önce de BOTAŞ, 1 Aralık’tan itibaren geçerli olmak üzere doğalgaz santrallarına sattığı doğalgazın fiyatını yüzde 8 artırmıştı.

Pasaport harçları
2018 yılından itibaren pasaport almak isteyenler yüzde 14,47 oranı kadar daha fazla ödeme yapacak. Pasaportun geçerlilik süresine göre ödenecek olan harç miktarları şöyle:

6 aylık: 137.50 TL, 1 senelik: 201.30 TL, 3 senelik: 465.50 TL, 4-10 senelik: 657.40 TL

Ehliyet harcı
B sınıfı ehliyet harcı 418.3 TL’den 479 TL’ye yükseltildi.

Emlak vergisi
Emlak vergisi, yeniden değerleme oranının yarısı oranında artırılıyor. Buna göre emlak vergisi, bu yıl yüzde 7,25 oranında zamlanıyor.

Beyannameler
Gelir vergisi beyannamesi 51 TL’den 59 TL’ye, KDV beyannamesi 69 TL’den 79 TL’ye, SGK prim bildirgesi 25 TL’den 29 TL’ye yükseldi.

Özel İletişim Vergisi
Yeniden değerleme oranıyla cep telefonundan alınan Özel İletişim Vergisi (ÖİV) 48 TL’den 55 TL’ye çıktı.

Çevre Temizlik Vergisi
Çevre Temizlik Vergisi, her 1 metreküp su tüketimi için 28 kuruştan 32 kuruşa çıkacak. Yere çöp atanlar 232 lira, komşusunu rahatsız edecek derecede yüksek ses ve titreşime neden olanlar 968 lira ceza ödemek zorunda kalacak.

MTV zamları
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Kanunu'na eklenen hükümle taşıtın teslimi, ilk iktisabı ve ithalinde, hesaplanacak özel tüketim vergisi (ÖTV) hariç, KDV matrahını oluşturan değerler "taşıt değeri" olarak tanımlanacak. Otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerlerinin vergilendirme usulü değiştirilerek, mevcut vergilendirme ölçütlerine taşıt değeri de eklenecek. Bu araçlarda MTV için uygulanacak yeniden değerleme oranı 1300 cc altı araçlar için yüzde 15, 1300 cc üstü araçlar için ise yüzde 25 olarak uygulanacak.

31 Aralık'tan önce kayıt edilen araçlar için eski sistemde vergi alınacak. 1 Ocak 2018'den itibaren trafiğe kaydedilecek araçlar için taşıt değeri dikkate alınacak.

Köprü ve otoyol ücretleri
Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, yeni yılda köprü ve otoyol ücretlerine zam yapılacağını açıkladı. Yapılacak zammın miktarı henüz belirlenmezken, zam oranının yarınki (2 Ocak) dolar kuru ve enflasyon oranına göre hesaplanacağı belirtildi.