Ukrayna’yı silahlandırmayı sürdüren ABD ve NATO, Rusya’ya İHA gönderdiğini iddia ettikleri İran’a yükleniyor. Kremlin ve Tahran iddiaları yalanlasa da Batı ittifakına göre İran doğrudan savaşa müdahil.

İHA suçlamaları
İran tarafından Rusya’ya verildiği iddia edilen İHA’lar. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

Batı İttifakı ile İran arasındaki insansız hava araçları (İHA) krizi büyüyor. Ukrayna savaşına aktif olarak müdahil olan ABD ve NATO, kamikaze insansız hava araçlarını Rusya'ya vermekle suçladıkları İran'ı hedef almayı sürdürüyor. Tahran'a yönelik sert eleştiri ve suçlamaların kapsamı genişliyor.

Rusya'nın İran'dan aldığı İHA'ları Kırım'a sevk ettiğini ileri süren Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, "Kırım'da konuşlu Rus askeri personelinin İran pilotlarını kullandığını ve bunu Kiev'deki hava saldırılarında kullandıklarını teyit ettik. İran askeri personelinin Kırım'da sahada olduğunu ve bu operasyonlarda Rusya'ya yardım ettiğini biliyoruz" dedi.

SAVAŞA MÜDAHİL

Kirby, Rusya'nın bugüne kadar İran'dan onlarca İHA aldığını ve bu sevkıyatın devam edeceğini aktararak "Dahası, Rusya'nın mühimmat yokluğundan ötürü ileride, İran'dan karadan karaya füzeler gibi konvansiyonel silahlar satın almasından endişe ediyoruz" dedi. Kirby, "İran ve Rusya, İran'ın Rusya'ya dron verdiğini inkar ederek yalan söylüyor. Bu ülkeler, tüm dünyaya yalan söyleyebilirler ancak gerçeği gizleyemezler. İran şu anda sahada, doğrudan savaşa müdahil" diye konuştu.

ÇÖZÜM DAHA ÇOK SİLAH

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de tüm işaretlerin İran'ın Rusya'ya Ukrayna'da kullanması için İHA sağladığını gösterdiğini belirterek "Bu İHA'lar tarafından düzenlenen korkunç saldırılar, Ukrayna'ya desteği artırmanın aciliyetini vurguluyor” dedi. Stoltenberg, "Tüm ülkelere, İran dahil, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yasadışı savaşını desteklememe çağrısı yapıyoruz” diye konuştu.

Almanya, ABD, Hollanda, Fransa gibi üye ülkelerin Ukrayna'ya daha fazla ve gelişmiş hava savunma sistemleri teslim etme sürecinde olduğunu belirten Stoltenberg, “Bu İHA'lar tarafından düzenlenen korkunç saldırılar, Ukrayna'ya desteği artırmanın aciliyetini vurguluyor" ifadelerini kullandı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da Rusya'ya İHA tedarik etmesi nedeniyle 3 İranlı üst düzey askere ve bir savunma üreticisi işletmeye yaptırım uyguladığı aktarıldı. Açıklamada, "İran, bu insansız hava araçlarını tedarik ederek aktif olarak savaşı tırmandırıyor. İran, Rusya'nın Ukrayna vatandaşlarına yönelik iğrenç saldırılarından faydalanıyor ve halkın acılarına ve kritik altyapının yıkımına katkıda bulunuyor" denildi.

YALANLAMA VE RET

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kanaani ise yaptığı açıklamada, İran'ın Rusya'ya İHA gönderdiğini reddetti. Rusya'nın, Ukrayna'yı kamikaze İHA'larla vurmasının ardından alevlenen iddialara yanıt veren Kanaani, "İran'ın, Rusya'ya İHA gönderdiğine ilişkin çıkan haberlerin siyasi hedefleri var bunlar Batılı kaynaklar tarafından yayılıyor. Biz savaşın tarafı olan ülkelere silah tedarik etmiyoruz" ifadelerini kullandı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da İran’ın Rusya’ya İHA gönderdiği yönündeki iddiaları yalanladı.

***

NOT: İHA’ların rolü

Silahlı ve silahsız İnsansız Hava Araçları (İHA), Ukrayna’da yedi aydır devam eden savaşta hem Ukrayna hem de Rusya için önemli bir rol oynuyor. Ukrayna özellikle Türk yapımı Bayraktar TB2’lerle savaşta önemli aşamalar katetti. Diğer Batılı ülkeler de Kiev’e farklı İHA’lar sağlıyorlar. Rusya’nın ise son dönemlerde İran’dan aldıklarıyla İHA ve SİHA savaşında dengeyi sağladığı ileri sürülüyor.