Kanal İstanbul’un rafa kaldırıldığı yönündeki iddialar devam ederken, Çiğdem Toker’den kanalın ihalesi hakkında dikkat çeken ayrıntıyı paylaştı. Yeni ilan edilen ihalede ‘Kanal İstanbul’ ibaresinin kaldırıldığına dikkat çeken Toker, kamuoyunun aydınlanması için bakanlığa sorular yöneltti.

İhale detayı dikkat çekti: Kanal İstanbul rafa mı kalktı?

Çiğdem Toker, Sözcü gazetesindeki yazısında Haziran 2021’de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca hazırlanan ve ‘Kanal İstanbul Geçişi’ ibaresiyle sunulan ihalenin tekrarlanması hakkında dikkat ifadeler kullandı.

Toker, yeniden yapılan “Halkalı-Ispartakule hattı” ihalesinde ‘Kanal İstanbul Geçisi’ ibaresinin kaldırıldığına dikkat çekerek, konu hakkında sorular yöneltti.

Toker, “Kanal İstanbul projesi rafa mı kalktı?” şeklindeki soruyu yönelttiği yazının bölümünde şu ifadeleri kullandı:

“Ne ben yıllardır yazmaktan sıkıldım ne de onlar halkın parasını gizli ihalelerle seçilmiş müteahhitlere aktarmaktan vazgeçti. Bu döngü nereye kadar gider bilmesem de şunu biliyoruz: Geçen hafta; alamadığınız sağlık hizmeti, yetmeyen maaşınız, bulamadığınız iş, atanamadığınız kadroların karşılığı bütçe kaynaklarıyla 6 milyar TL'lik bir ihale GİZLİCE ve TEKRAR yapıldı. Kazanması olası firma, Atatürk Havalimanı'nı Millet Bahçesi yapmak üzere kıran Yapı&Yapı'nın bulunduğu bir ortaklık.

Bilgilere geçelim;

İhale makamı:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı İhale tarihi: 31 Mayıs 2022

İhale usulü: 21/b Adı: Burada duralım. Çünkü ihale adı, bir yıl önceki ihalenin adıyla neredeyse aynı: “Halkalı Kapıkule Yeni Demiryolu İnşaatı Kapsamında Halkalı-Ispartakule Demiryolu İnşaatı ile Elektromekanik Sistemlerinin Temini ve Yapım İşi.”

Kanal İstanbul projesi rafa mı kalktı?

Neden mi bu soru? Çünkü Ulaştırma Bakanlığı, ihaleyi ilk açtığında (Haziran 2021) “Kanal İstanbul Geçişi” ibaresini eklemişti. Geçen hafta tekrarlanan Halkalı-Ispartakule hattı ihalesinde bu ifade yok!

Şimdi Ulaştırma Bakanlığı'nın kamuoyuna bir değil iki konuda açıklama borcu bulunuyor: –

Kanal İstanbul projesi rafa mı kalktı?

Halkalı-Ispartakule demiryolu inşaatı artık “Kanal İstanbul geçişi” olma vasfını taşımıyor mu?

Bu ihaleyi iki kat fiyata neden tekrarladınız?

Nasıl aynı firmalar aldı?

Masa başında mı planlandı?”