AKP’li Siverek Belediyesi’nin, ihalelerde parasal limite takılmamak için ikiye böldüğü gıda kolisi alımı ihalelerini, eski AKP Gençlik Kolları Başkanı Taşdönderen'in şirketi kazandı. Taşdönderen'in şirketi ile 625 bin TL'lik sözleşme imzalandı.

İhale Kanunu'nun arkasından dolanıp, 15 günde iki ihale aldılar: Yarım milyonluk iş yabancıya gitmedi

Mustafa Mert BİLDİRCİN - m.mertbildircin@gmail.com

KAMU ihalelerinde, ‘istenmeyeni eleme aracı’ olarak başvurulan pazarlık yöntemi ile iktidara yakın isimlere verilen ihalelere bir yenisi daha eklendi. AKP’li Urfa Siverek Belediyesi, “pandemi sürecinde ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtmak” için satın aldığı gıda kolilerinin, “adrese teslim” ihaleler ile temin etti.

Pazarlık yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen iki ihale de eski AKP Siverek Gençlik Kolları Başkanı ve eski İlçe Teşkilatı Yönetim Kurulu Üyesi Enis Taşdönderen'in sahibi olduğu Faydam Gıda’ya verildi.


YASANIN ETRAFINDAN DOLANILDI

Siverek Belediyesi, ‘Gıda Paketi Alımı’ adı altında mayıs ve haziran aylarında iki ayrı ihale açtı. Covid-19 salgını nedeniyle ekonomik güçlük çeken yurttaşlara gıda yardımı yapılması amacıyla gerçekleştirildiği bildirilen ihalelerde pazarlık yöntemine başvuruldu. Belediye, Kamu İhale Kanunu'ndaki istisnalardan yararlanmak amacıyla 323 bin 998 TL'lik parasal üst limite takılmamak için ihaleyi ikiye böldü.

İKİ İHALE DE AYNI ŞİRKETE VERİLDİ

Siverek Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nce gerçekleştirilen gıda paketi alımı ihalelerinin ilki 15 Mayıs’ta düzenlendi. İhalenin kazananı, tek istekli Faydam Mağazacılık isimli şirket oldu. Belediye, aynı iş için ikinci ihaleyi ise 5 Haziran’da düzenledi. O ihaleyi de tek teklif veren Faydam Mağazacılık aldı. Şirketle 15’er gün arayla olmak üzere 312 bin 500 TL değerinde iki ayrı sözleşme imzalandı.

AKP’DE AKTİF SİYASET YAPTI

Belediyeden kısa aralıklarla iki ihale alan şirketin sahibi Enis Taşdönderen’in uzun yıllar AKP Siverek Gençlik Kolları Başkanı olarak görev yaptığı, ardından ise AKP İlçe Teşkilatı Yönetim Kurulu Üyeliği görevini üstlendiği öğrenildi.

BAŞKAN İSTİFA ETTİ

Öte yandan Siverek Belediyesi son dönemde, AKP'li Belediye Başkanı Şeyhmus Aydın'ın sağlık sorunlarını gerekçe göstererek istifa etmesiyle gündeme gelmişti. Aydın’ın istifasının ardından, AKP'li Meclis Üyesi Ayşe Çakmak yeni başkan seçildi.