Eski Bakan Ergezen’in akrabasının sahibi, ihale yasaklısı kardeşinin de yöneticisi olduğu şirkete Phaselis Antik Kenti’ni talan edecek projenin ihalesi verildi. Şirket son 10 yılda kamudan toplam 242 milyon TL’lik ihale aldı

İhale yasaklısı bakan yeğenine kıyak: Antik kenti talan ihalesi
Phaselis Antik Kenti (Fotoğraf: İHA)

Gökay BAŞCAN

Eski Bakan Zeki Ergezen’in akrabasının sahibi olduğu, bir dönem ihale yasaklısı kardeşi Ali Haydar Ergezen’in yönetici olduğu şirkete, Phaselis Antik Kentini talan edecek projenin ihalesi verildi. İktidarın önemli ihalecilerinden Sa-Fa Restorasyon adlı şirket, kamudan toplam 242 milyon TL değerinde 34 ihale aldı. İhale tamamlanmadan başlanan yol çalışmaları nedeniyle, Beydağları Milli Parklar ve Antik Kent sınırları içerisinde yer alan ve 1. Derece arkeolojik sit alanı olan bölgeye iş makineleri girdi.


Kültür ve Turizm Bakanlığı, ateş yakmanın, çadır kurmanın dahi yoksa olduğu Antalya’nın Kemer ilçesi Tekirova Mahallesi’nde 1’nci derece sit alanı olan Phaselis Antik Kenti’ne ‘Phaselis Antik Kenti Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi’ projesi hazırladı. 27 Ocak’ta yapılan ihaleyi, Sa-Fa Restorasyon Sanayi ve İnşaat adlı şirket aldı. İhalenin sonucu 30 Ocak’ta kesinleşti.

Henüz ihale kesinleşmeden bölge çalışmalar başladı. Birçok önemli statüyle korunan, çivi dahi çakılmasının yasak olduğu bölgeye iş makineleri girdi. Çadır kurmanın yasak olduğu bölgeye dozerler girerek büyük tahribat yarattı. İş makineleri onlarca çam ağacını sökerken, Milli Park tabelalarının önündeki sınırları belirleyen poligon taşları da kaldırıldı. İş makinelerini ve tahribatı gören bölge halkı böylece projeden haberdar oldu. Bölgenin Beydağları Milli Parklar ve Antik Kent sınırları içerisinde yer aldığını belirten bölge halkı ayrıca 1. Derece arkeolojik sit alanı olduğuna dikkat çekti. Yurttaşlar, ihalenin tamamlanmadan çalışmalara başlandığına dikkat çekerek Antalya Anıtlar Kurulu Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu. Dilekçede yapılan işlemin yasal düzenlemelere aykırı olduğu ve bölgenin sit alanı olduğuna dikkat çekildi. Öte yandan bölge halkı, idari dava açabilmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na projeye ilişkin başvuruda bulundu. Bakanlık ise henüz bu konudaki sessizliğini bozmadı.

Yetkili kurumlar bölge halkının itirazlararına ilişkin dönüş yapmazken projenin ihalesini tanıdık isimlerin aldığı öğrenildi. İhaleyi alan Sa-Fa Restorasyon Sanayi ve İnşaat adlı şirketin sahibi ise AKP’nin kurucularından Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen’in akrabası olan Musab Ergezen. Sa-Fa adlı şirketin girdiği ihalelere teklif veren, imza yetkisi bulunan Ali Haydar Ergezen ise hem Eski Bakan Zeki Ergezen’in kardeşi hem de 2018-2019 yılları arasında ihale yasaklısı.

TEKLİF REDDEDİLDİ

Musab Ergezen’in sahibi olduğu, Ali Haydar Ergezen’in ise ihalelere katılma yetkisi olduğu şirketin, 2019 yılında Eti Maden İşletmeleri tarafından yapılan ihaleye verdiği teklif reddedildi. Teklif gerekçesi olarak, teklif mektubunu imzalayan kişinin yani Eski Bakan’ın kardeşi Ali Haydar Ergezen’in yasaklı olması gösterildi. Ali Haydar Ergezen’in ise Gençlik Tesisler Dairesi Başkanlığı Spor Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ihale neticesinde Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından tüm ihalelerden yasaklandığı öğrenildi. Yasaklılık tarihi ise 27 Eylül 2018 ve 27 Eylül 2019 tarihleri arasında geçerli oldu.

İş makineleri ile girilen antık kentte çam ağaçları kırıldı, mıcır döküldü.İş makineleri ile girilen antık kentte çam ağaçları kırıldı, mıcır döküldü.



1 ŞUBAT’TA GİRDİLER

Bölgede çiftçilik yapan Sühan Özsan, bölgeye verilen zararları şöyle anlattı: 1 Şubat’ta kepçe sesi duydum ve bölgeye gittim. Orada yaşananları fotoğrafladım. Ağaçları kepçeyle kırmışlar, poligon taşlarının ise kimisinin yerlerinin değiştirildiğin, kimisinin de sökülüp gizlendiği gördüm. Akabinde orada gördüğüm, Bakanlık’ta çalıştığını iddia eden kişiye izin belgesi sorduğumda ‘Bizim böyle bir yetkimiz yok’ cevabını aldım. Ben de kendisine ‘şahsen vatandaş olarak sizin hukuki olarak yetkiniz olduğuna inanmıyorum. Bir daha kepçenizle gelirseniz jandarmaya haber vereceğim’ dedim. Bunun üzerine bir daha kepçeyle bölgeye gelmediler ancak haritacılar bölgede planlama ve incelemeler yaptı. Yine Alacasu tarafına kepçeyle girildiğini mıcırlar döküldüğünü gördüm ve oradaki inşaat firmasından olduğunu söyleyen biriyle konuştum. İzin belgesi sorduğumda bize bana kurul kararı gösteriler ama hiçbirinde ıslak imza yoktu.”

MALZEMEDEN ÇALMIŞLAR

Öte yandan geçen Ağustos ayında Ali Haydar Ergezen’in adı ‘yurt inşaatından malzeme çalındı’ iddiasıyla gündeme gelmişti. Ardahan’da 852 kişi kapasiteli Niyazi Mısri Kız Öğrenci Yurdu’nun inşaatında malzemeden çalındığı iddia edilmişti. Şikayet dilekçesinde adı geçen Ali Haydar Ergezen'in eski Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen’in kardeşi olduğu belirtildi. Konuya ilişkin birçok girişimde bulunulsa da yetkililer harekete geçmemişti.