Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri kapsamında yakın arkadaşı Muharrem Hilmi Şenalp’e de ödül verdiği anlaşıldı. Şenalp, kamudan son 10 yılda 114 milyon TL değerinde 19 ayrı ihale aldı.

İhaleci arkadaşa özel ödül verdi
Fotoğraf: AA

İsmail ARI

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamudan milyonlarca liralık ihaleler alan yakın arkadaşı mimar Muharrem Hilmi Şenalp’e özel ödül verdi.

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni 21 Aralık’ta Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’ni Cumhurbaşkanı Erdoğan verirken, ödül alan isimler arasında müzik alanında Ajda Pekkan, sinema alanında Yılmaz Erdoğan, ilim-kültür alanında skandal sözleriyle bilinen Hayreddin Karaman gibi isimlerin yer aldığı açıklandı. Mimari alanda ise Erdoğan, yakın arkadaşı mimar Muharrem Hilmi Şenalp’e ödül verdi.

Şenalp, kamudan aldığı milyonlarca liralık ihalelerle sık sık gündem oluyor. Son olarak kapıları yenen, duvarları tahrip edilen Ayasofya’nın milyonlarca liralık restorasyon ihalesini aldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün 30 Aralık 2021 tarihinde Ayasofya’nın restorasyonu için düzenlediği ihale, Şenalp’in sahibi olduğu Hassa Mimarlık ile Iras Yapı ve Adamak Restorasyon isimli üç şirketin kurduğu iş ortaklığına tam 23 milyon 51 bin TL’ye verildi. Şirketlerden restorasyonu 2024 yılının Ocak ayına kadar tamamlamaları istendi.

ŞENALP HER PROJEDE

Şenalp, Boğaziçi Köprüsü’nün çıkışında inşa edilen “Şehitler Abidesi”nin de mimarı. Hassa Mimarlık; Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Cami ve Kültür Merkezi, Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi’nin master planı ve konsept tasarımı, Başbakanlık Osmanlı Arşivleri, Ataşehir Mimar Sinan Camisi, Eyüp Sultan Türbesi restorasyonun da aralarında bulunduğu bir çok projeye imza attı. Erdoğan’ın yakın arkadaşı Şenalp’in Hassa Mimarlık isimli şirketi kamu kurumlarından milyonlarca liralık ihaleler aldı. Şirket, 2011 ile 2021 yılları arasında kamu kurumlarından tam 19 ayrı ihale aldı. İhalelerin toplam bedeli ise 114 milyon TL.

İBB’DEN 11 İHALE ALDI

Şirket en fazla ihaleyi de AKP döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden aldı. Şirket, İBB’den tam 11 ihale alırken Boğaziçi Üniversitesi’nden iki ve Marmara Üniversitesi’nden iki ihale aldı.