İhaleye açılan alanların niteliği bilinmiyor

HABER MERKEZİ

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MAPEG) 766 yer için yapacağı maden arama ihalesinin 9’u Hatay’ın ilçelerinde yer alıyor. İhalelere tepki gösteren İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, mücadele edeceklerini ve ihalelerin iptali için dava açacaklarını söyledi.
MAPEG’in ihaleye açtığı 766 alanın niteliğine dair hiçbir bilgi yer alamazken, bu sahaların; mera, orman, tarım alanı, ya doğal arkeolojik sit alanları ya da su havzaları olup olmadıkları bilgisi de ihalede yer almadı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Kara, Hatay'da 9 adet maden sahasının açılmasını değerlendirdi. Bir ay önce MAPEG sayfasında maden arama ihalelerinin ilanlarıyla karşılaştıklarını, açıklanan 140'ıncı grup maden arama sahası için ihale yer ve tarihleri arasında Hatay’da 9 adet nokta bulunduğuna değindi.

Hatay’da ihale edilecek maden arama ihalesinin yerleri arasında; Antakya, Arsuz, Belen, Dörtyol ve Hassa’nın yer aldığını belirten Kara, "140. grup madenler arasında; sodyum, potasyum, lityum, iyot, bor tuzları gibi 100’e yakın endüstriyel hammadde, linyit, taşkömürü gibi enerji hammaddelerin ve altın, gümüş, alüminyum gibi metalik madenler yer alıyor" dedi. Pandemi sürecinde insanların yaşamlarının derdine düşerken; hükümetin tekrardan madencilik faaliyetleriyle ilgili ihaleye açmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

EKOLOJİK ÇÖKÜNTÜ

Hükümetin; ekonomik kalkınma modeli yerine bundan sonra meraları, ormanları, tarım arazilerini ve suyu ticarileştirdiğini aktaran Kara, ekolojik bir çöküntüyle karşı karşıya kalacaklarını dile getirdi. Bu maden aramalarıyla doğalarının tahrip edileceğini belirten Kara, bu ihalelere karşı mücadele edip, ihalelerin iptali için dava açacaklarını kaydetti.