İnsan Hakları Derneği Adana Şubesi, 'Kadın Hak İhlalleri' raporunu açıkladı. Adana özelinde yaşanan kadına yönelik hak ihlallerine yer verilen raporda, toplamda 3152 kadının şiddete maruz bırakıldığı belirtildi.

İHD Adana'dan 'Kadın Hakları İhlalleri' raporu: 3152 kadın şiddete maruz bırakıldı

YAKUP DURMUŞ / ADANA

Adana İnsan Hakları Derneği (İHD), 2020 yılı içerisinde Adana'da yaşanan 'Kadın Hak İhlalleri' raporunu yaptığı basın açıklamasıyla kamuoyunla paylaştı.

İHD Adana Şubesinde yapılan açıklamayı İHDKadın Komisyon üyesi Baran Öner okudu.

"İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, 20 Kasım itibariyle 2020'de 234 kadının aile içi ve kadına yönelik şiddet kapsamındaki cinayetlerde hayatını kaybettiğine" dikkati çeken Öner, "Geçen yılın ilk 10 ayına göre aile içi ve kadına yönelik şiddet olaylarında başvuru ve ihbar sayısında yüzde 37'lik artış görüldü. Bu yılın 10 aylık döneminde alınan tedbir kararında yüzde 46'lık bir artış yaşanmıştır" ifadelerini kullandı.

Adana özelinde yaşanan kadına yönelik hak ihlalerine değinen Öner, "1 Ocak 2020 ile 20 Kasım 2020 arasında 11 aylık dönemde 10 kadının öldürüldüğünü" belirtti. Öner; intihara teşebbüs, eşi tarafından gerçekleşen yaralama, eşi tarafından gerçekleşen tehdit ve hakaret, eşi tarafından gerçekleşen cinsel saldırıda ise toplamda 3152 kadının şiddete maruz bırakıldığını aktardı.

Öner, açıklamasında, "Kadına yönelik erkek şiddeti; hakaret, tehdit, taciz, tecavüz, cinayet ve seks işçiliğine zorlamadaki artışın AKP iktidarının sosyal, siyasal, ekonomik, cinsiyetçi, muhafazakar politikalarında ayrı ele alınmaması gerektiğine" vurgu yaptı.

"Adana'da ve yaşadığımız coğrafyada kadınların yaşadıkları hak ve ihlalleri giderek artış gösteriyor" diyen Öner, "İnsan hakları savunucuları olarak kadına yönelik her türlü şiddetin, tacizin, tecavüzün, cinayetin bir insanlık suçu olduğunu dile getirmekteyiz" ifadelerini kullandı.