Ege Bölgesi’nde ve civar illerde 2021 yılının ikinci dört ayında 6 bin 383 hak ihlali tespit edildiğini açıklayan İHD İzmir Şubesi, mülteci, çocuk, çevre, hapishane ve diğer hak ihlallerinde belirgin bir artış olduğunu belirtti.

İHD İzmir: Ege Bölgesi’nde 4 ayda 6 bin 383 hak ihlali yaşandı

BİRGÜN EGE

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, mayıs, haziran, temmuz ve ağustos aylarında İzmir, Aydın, Denizli, Kütahya, Balıkesir, Muğla, Manisa, Uşak Burdur, Isparta illerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu açıkladı.

İzmir Şube binasında yapılan açıklamada İHD İzmir Şubesi Başkanı Zafer İncin, raporda geçen döneme göre hak ihlallerinde belirgin bir artış olduğunu söyleyerek, en az 6 bin 383 hak ihlali yaşandığını belirtti.

İncin, “Geçen dönemde 5 bin 304 hak ihlali yaşanmışken bu dönemde 6 bin 383 hak ihlali tespit edilmiştir. Bu dönemde mülteci, çocuk, çevre, hapishane ve diğer hak ihlallerinde belirgin bir artış vardır” dedi.
Yaşanan hak ihlalleriyle ilgili bilgi veren İncin, “Gözaltı ve tutuklama başlığında 226 hak ihlali tespit edildi. Artan kadın cinayetlerine yoğunlaşılması gerekirken, kadını bir nevi şiddete karşı güvence altına alan İstanbul Sözleşmesinden Türkiye’nin imzasını geri çekmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Kadına yönelik hak ihlalleri kategorisinde erkekler, yönetenler, aileler, cezasızlık sonucu, 198 hak ihlali gerçekleştirdi. Çocuk başlığı altında aileler veya yakınlarının ihmali sonucu çocuk yaralanmaları, ölümleri yaşandı. Ebeveynlerin ya da dışarıdaki kişilerin çocukları kaçırdığı, darp sonucu yaraladığı, öldürdüğü, uyuşturucu kullandırttığı, fuhuşa zorladığı, cinsel istismarda bulunduğu bir 4 ay yaşarken, maalesef ki 1 çocuğun intihar ettiği de düştü haberlere. Bölgemizde çocuğa yönelik 39 hak ihlali tespit edildi” diye konuştu.

EN ÇOK HAK İHLALİ MÜLTECİ BAŞLIĞINDA

İncin sözlerine şöyle devam etti: “İşten atmalar, sürgünler, işten çıkarmalar, mobbinglerin yaşandığını çalışma yaşamı alanında 698 hak ihlali tespit edildi. Bu dönemde mülteci başlığında GGM’lerdeki uygulamalar dikkati çekti. Bu başlıkta 4 bin 747 hak ihlali yaşanmıştır. Devletin hasta mahpuslara olumsuz yaklaşımları sonucu hapishanede veya tahliyeden hemen sonra ölümler yaşandı. Bu alanda 56 hak ihlali tespit edildi. Çevre alanında uzun zamandır tüm ülkede görülen çevre talanı, doğa tahribatı bölgemizde de görülmüştür. Ayrıca nehirlerde kuruma, kuraklık ve balık ölümleri de görüldü. Bu alanda 164 hak ihlali tespit edildi. Diğer başlığında ise çoğunluğu cinayet, darp ve şiddet olmak üzere 151 hak ihlali yaşandığı tespit edildi.”