İHD: Külter’in yerini açıklayın

ZEYNEP KURAY / zeynokuray@gmail.com
@zeynokuray

27 Mayıs günü Şırnak’ta gözaltına alındığı, özel harekât polislerine ait sosyal medya hesaplarından paylaşılan ancak emniyetin gözaltına almadığını belirttiği DBP Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter’den 9 gündür haber alınamıyor. Külter’in akıbetinin açıklanması için ulusal ve uluslararası kurumlara başvuran İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Külter‘in nerede olduğuna ilişkin devlet ve hükümetin bir an önce kamuoyuna açıklama yapmasını istedi. Konu üzerine resmi yetkilileriyle sürekli yazıştıklarını ancak hala tatmin edici bir cevap alamadıklarını aktaran Türkdoğan, “Hurşit Külter’in sağ olarak ortaya çıkmasını umuyoruz. Ancak başına bir şey geldiyse bunu yapan kişilerin soruşturulup yargı önüne çıkartılmasını istiyoruz” dedi.

Ortada kural tanımayan bir savaş yaşandığını ifade eden Türkdoğan, Cenevre sözleşmesinin hiçe sayıldığını, yaşam hakkının ihlal edildiğini ve yargının tamamen devre dışı kaldığını kaydetti. Türkdoğan, “Ortada ağır bir hukuki ihlal var ve bu ihlalin derhal son bulmasını talep ediyoruz” dedi.

1990‘lı yıllarda gözaltında kaybedilen insanların akıbetini bulmak için yıllarca mücadele veren insan hakları savunucusu Avukat Eren Keskin ise Külter’den haber alınamamasına ilişkin “Bütün bu yaşananlar hiçbir şeyin değişmediğini, devletin kirli savaş politikalarının sürdüğünün göstergesi” diye konuştu. Altına imza atılan uluslararası sözleşmeler teker teker ve fütursuzca ihlal edilirken Birleşmiş Milletler’in (BM) suskunluğunun düşündürücü olduğunu ifade eden Keskin, “Eğer bu süreçte yaşanan şiddette karşı uluslararası kurumlar gereğini yapsaydı devlet bu kadar rahat davranamazdı” eleştirisinde bulundu. Kamuoyunun bu konudaki sessizliğine de tepki gösteren Keskin, “Coğrafyanın bir tarafında olanlar maalesef diğer taraftakileri pek fazla ilgilendirmiyor zaten de sorun buradan kaynaklanıyor. Bu sessizlik devleti suç işlemekte rahat kılıyor” dedi.

***

Cumartesi Anneleri Hurşit Külter’in akıbetini sordu

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nda 584. haftasına giren oturma eylemlerinde Şırnak’ta gözaltına alınan DBP il yöneticisi Hurşit Külter’in akıbetini sordu. Oturumda söz alan Külter ‘in kardeşi Cihat Külter, bunca acı çeken annelere bir tanesinin daha eklenmemesinin dileğiyle burada olduğunu söylerken, rahatsız olduğu için gelemeyen ve sesli mesaj gönderen Külter’in annesi Kerime Külter ise devlete, “Oğlumu sağ salim aldınız, sağ salim geri verin” çağrısında bulundu. 27 Mayıs’ta “BÖF” adlı ve özel harekatçılara ait olduğu düşünülen bir Twitter hesabından, Külter’in gözaltına alındığına dair fotoğraflar paylaşılmış daha sonra bu paylaşım geri çekilmiş ve hesap saatlerce askıya alınmıştı. Külter’in ailesine gönderdiği son mesajında etrafının sarıldığını belirterek, “Hakkınızı helal edin” dediği belirtildi. Avukatların başvurusu üzerine Şırnak Emniyet Müdürlüğü, Külter’in gözaltında olmadığı yanıtını vermişti.