Birleşmiş Milletler, Arap Ligi, Avrupa Birliği ve Afrika Birliği ilk kez ortak bir bildiri yayımlayarak “Yabancı güçler ve paralı askerler Libya’dan çekilmeli” çağrısı yaptı. Bildiride, silah ambargosu ihlalleri de kınandı.

İhlale dörtlü ikaz

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), Afrika Birliği ve Arap Ligi’nin katılımıyla önceki gün sanal olarak düzenlenen Libya toplantısının ardından ortak bir bildiri yayımlandı.

Yayımlanan bildiride BM’nin Libya’ya yönelik uygulanan silah ambargosu ihlallerinin kınanmasının yanı sıra ülkede bulunan yabancı güçler ve paralı askerlerin de çekilmesi yönünde çağrı yapıldı.

Libya’daki krize kapsayıcı ve kapsamlı bir çözüm bulunması yolunda kaydedilen önemli aşamadan memnuniyet duyulan bildiride, Libya Başkanlık Konseyi, Ulusal Birlik Hükümeti ve diğer kurumlara tam destek verildiği belirtildi.

ATİNA TEPKİLİ

Ülkede 24 Aralık’ta yapılması planlanan seçimlerin ortak bir yasal çerçeveye dayalı düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekilen bildiride seçimlerin “kapsayıcı, şeffaf ve güvenilir” bir ortamda yapılması gerektiği vurgulandı. Bildiride ayrıca, BM’nin Libya’ya yönelik silah ambargosu ihlalleri kınanarak, dış askeri müdahalenin kabul edilemez olduğu ve yabancı güçlerle, paralı savaşçıların Libya’dan çekilmesi gerektiği vurgulandı. Türkiye, 27 Kasım 2019’da Müslüman Kardeşler’e yakınlığıyla bilinen Trablus hükümetiyle askeri işbirliği ve deniz yetki alanları anlaşması imzalamıştı. Geçen hafta ise AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Libya Milli Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe Ankara’da bir araya gelmişti. Dibeybe, görüşme sonrası yaptığı açıklamada deniz yetki alanlarıyla ilgili anlaşmanın iki ülkenin çıkarına olacağını ifade etmişti. Mısır ve Yunanistan hükümetleri ise Türkiye’yle Milli Birlik Hükümeti arasında imzalanan anlaşmanın uluslararası hukuka uygun olmadığını belirtmişti. Libya’nın geçici Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Yunus Menfi’yle görüşen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, “Libya’nın komşusu Türkiye değil, Yunanistan’dır” diyerek asıl muhatabın Atina olduğunu söylemişti. Ankara ise Libya’da Müslüman Kardeşler’e yakınlığıyla bilinen Trablus güçlerini desteklerken Atina, General Halife Hafter’e bağlı güçleri destekliyor.