İhmal ve kasıt yangının etkisini artırdı

Buse İlkin YERLİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Hatay Samandağ’da çıkan ve 3 bin 500 hektarlık alanın kül olmasına neden olan yangına ilişkin rapor hazırladı. Yangın bölgesinde inceleme yapan CHP Heyeti, yangına geç müdahale edildiğini, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Hatay Büyükşehir Belediyesi arasındaki iletişim kopukluğu nedeniyle yangınla etkili mücadele edilemediğini belirtti.

Ayrıca raporda, Hatay’da bulunan bir söndürme helikopterinin arızalı olduğu ve havadan müdahalenin bu yüzden geç geç yapıldığı ifade edildi.
Hatay Samandağ’da 5 Eylül saat 10.40 itibariyle başlayan yangın 93 saat sonra kontrol altına alındı.

Yangında 3 bin 500 hektarlık alan kül oldu. İlk müdahalenin Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldığını belirten CHP Doğa Hakların Sorumlu Genel Başkan Yardımcı Ali Öztunç, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin söylediklerinin aksine havadan yapılan müdahalenin geciktiğini belirtti. Öztunç, “Yangının başlama anından 4 saat sonra, KKTC’den gelen yangın söndürme helikopteri ve uçak, yangın çıkan bölgeye ulaşmıştır. Yangının çıktığı an itibariyle makul süre içerisinde, yangını söndürmeye elverişli olacak sayı ve kapasitede yangın söndürme helikopteri/uçağı ile müdahale edilmemiş, yangın daha geniş alana yayılmış, yangını kontrol altına almak daha da güçleşmiştir” dedi.

Büyükşehir belediyesiyle koordinasyon kurulmadığını belirten Öztunç, “Yangına müdahaleye yönelik teknik ekipman ve kapasiteye sahip olan en güçlü kurumun siyasi kaygılarla sürecin dışında bırakılması da yangının olması gerekenden daha geç sürede kontrol alınmasına, daha geniş alanların yangın nedeniyle zarar görmesine neden oldular” diye konuştu.