Pasaportlarına el konulan ve burada da çalışmalarına müsaade edilmeyen akademisyenlerin çalışma özgürlükleri ellerinden alınıyor

İHRAÇ EDİLEN AKADEMİSYENLERE BAŞKA BİR BASKI DAHA: Çalışma özgürlükleri ellerinden alınıyor

MERAL DANYILDIZ

,İçişleri Bakanı Süleyman Soylu geçen günlerde komisyon toplantısında ihraç edilen akademisyenlere pasaport konusunda kolaylık sağlandığını iddia etti. Soylu'nun açıklamasının birçok akademisyen ihraç edildiği için yurtdışına çıkamıyor.

CHP’li Sezgin Tanrıkulu’nun sorusuna cevap veren Soylu, “İdari olarak ne kadar sınırlarımızı zorlarsa zorlasın biz kaldırırız. Ne kadar kanun hükmünde kararname var ama idari olarak ne kadar sınırlarımızı zorlarsa zorlasın biz kaldırırız” ifadelerini kullandı. Gerçeklerse Soylu’yu yalanlıyor.

Munzur Üniversitesi’nden 2017 yılında ihraç edilen Dr. Eren Özel, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda “Yasağın kalkması konusunda her türlü kolaylığın gösterildiğini söyleyen Sayın Bakan’a örnek olarak benim durumumu sorar mısınız lütfen. 4 kez ret aldım gerekçesiz. Dava sürecim, suçlama yok” diye yazdı. Özel’e daha önce yaptığı başvurularda KHK ile ihraç edilmesi gerekçe gösterilerek ret yanıtı verildi. Örneğin Tunceli Valiliği’nin Özel’in dilekçesine 21 Eylül 2018 tarihli cevabında “KHK’ler kapsamında kamu görevinden çıkarılanların pasaportlarının iptaline dair hükümde pasaportların tekrar geçerli hale getirilmesi ve kendilerine yeni pasaport tanzim edilmesine ilişkin herhangi bir atıf bulunmadığından dilekçeniz ile yapmış olduğunuz başvurunuza ilişkin bir işlem yapılmamıştır” ifadeleri kullanıldı.

BirGün’e konuşan Özel “İhraç edilmeden önce Fransa’da bir üniversiteye yaptığım iş başvurusu kabul edildi. O an istifa etmedim, dönem sonuna kadar beklemek istedim. 1.5 ay sonra ihraç edildim zaten. Sorun sadece benim pasaportum değil. Bütün KHK’liler aynı durumda. Burada herhangi bir işte çalışamıyoruz. Pasaportlarımıza el konulduğu için yurtdışına da çıkamıyoruz. Hem seyahat özgürlüğümüz hem de çalışma özgürlüğümüz elimizden alınıyor” dedi.

Akademisyenlere karşı ciddi bir baskının söz konusu olduğunu vurgulayan Özel, sözlerini şöyle noktaladı “Uslu çocuklar olmamızı istiyorlar. Birkaç kişiyi ihraç ederek bir şekilde diğerlerinin kendilerine otosansür uygulamalarını istiyorlar. Akademisyenler olarak başka ülkelerde iş bulmamız, gitmemiz neden engelleniyor?”