KHK ile ihraç edilen öğretmen İlhan İlboğa: Yıllarca FETÖ’cülere karşı mücadeleden asla kaçınmadık. İhraç edilince evde bebek baktım ama yine onur duyduğum noktadan vazgeçmedim

İhraç edilen öğretmen: İşimden edildim ama duruşumu koruyorum

Okulların yarıyıl tatiline girdiği dün okuluna gidemeyen öğretmenler vardı. Ağrı Diyadin’de yaşayan ve 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası öğretmenlik mesleğinden ihraç edilen İlhan İlboğa onlardan biri. Anlattığına göre 14 yıllık öğretmenlik görevinin ardından dün 3’üncü defa bir karne günü öğrencilerinden uzak geçiyor.

İlboğa, “Artık mesleğe dönmeyi düşünmüyorum” diyerek duygularını aktarıyor. Eğitim Sen yöneticiliği de yapan İlboğa’ya yaşadıklarını sorduk:

»Ne zaman ihraç edildiniz?

29 Ekim 2016 tarihinde. Bu gün itibari ile 443. (dün) günüm ve üçüncü karnesizlik dönemim.

»Yaşantınız nasıl değişti?

Yargısız infazın ne demek olduğunu pratikte öğrendim. 657 Devlet Memurları Kanunu açıktır. Bir memurun görevden atılmasına yönelik usul ve esaslar herkesin anlayabileceği derecede oratadadır. Bu hayal kırıklığı mıydı? Bir yere kadar hayır. Biz anlayış olarak yıllarca paralel devleti deşifre etmek, onlara karşı mücadeleden asla kaçınmazken; aynı sayfalarda yer almak acımazsız bir psikolojik yıkım oldu. Yaşadığım bölgede bir itibarsızlaştırılmaya gidildi elbet. Bunu bertaraf etmek çok güç olmasa da zaman aldı. Ama vebalı insan profilini bu güne kadar onlar yaratamadı, biz emeğin ve ahlakın gücünü anlatmakta daha başarılı olduk.

»Mücadeleye bakış açınız değişti mi?

Geçenlerde bir telefon geldi. Öğretmen arkadaş Mor Beyin’den ihraç olmuş ve 11 ay hapis yatmış. Son KHK’de iade-i itibarı yapılmış. Bu arkadaşın ilk işi Eğitim Sen’e üye olma isteği oldu. Bazı süreçler görülmeyen gerçeği, doğruyu anlatmakta iyi bir öğretici olur. Benim gibiler içinse yüreği kabarmak, doğru yerde olmanın onuru olur. İhraç edildiğimiz günden beri psiko-sosyal, sendikal mücadelenin o eşsiz dayanışma anlayışı bize karşı duran anlayışları sadece değiştirir. Bugüne kadar bizden olmayanı biz gibi yapar. Biz kaldığımız yerden demeyelim de öğrendiğimiz yerden devam ediyoruz.

»Bundan sonra ne yapmayı planlıyorsunuz?

Şu an Adalet Bölümü öğrencisiyim. Bir de biz okuyalım şu hukuku dedik. Okulu bitireceğim. İş kurma planlarım var. Onu gerçekleştirmek için olgun koşulların oluşmasını bekledim bu güne kadar. Ve tabi ki bu hukuksuzluğun peşini bırakmayacağım.

İlk zamanlar zor geldi. Eşim çalıştı ben evde bebek baktım. Öyle geçindik bir dönem. Şimdi dediğim gibi iş kurma uğraşlarım var. Sendikanın büyük bir fedakarlıkla desteği söz konusu. Ve bunu her ay yapıyor. Asla unutulmayacak bir dayanışma örneği oldu. Müzikle uğraşıyorum. Hafta sonları bu işi yapmam da ayrıca maddi getirisi oluyor. Bulunduğum yerde iş yaratma zorluları farklı bir boyutta. Düşünsenize akşam 6-7 den sonra bütün çarşının kapalı olduğunu…tabi bu uzun bir sürecin sonucu. Ama kendime ait uzun vadeli bir iş yaratma zamanı geldi artık.